Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Нов апарат за пречистване на кръвта в УМБАЛ Бургас дава шанс за живот на тежко болни пациенти
Автор: Екип Burgas24.bg 15:01 / 02.10.2020Коментари (0)1478
©
Нов апарат за пречистване на кръвта дава шанс за живот на тежко болни пациенти в интензивното отделение на УМБАЛ Бургас. Апаратът за продължителна вено-венозна хемо-диа филтрация е доставен в Бургаската болница по проект на Фондация "Ротари" за глобален грант № GG2013989 "Доставка на апаратура за продължителна вено-венозна хемо-диа филтрация за болница УМБАЛ Бургас, за подкрепа в лечението на Covid-19" и е на стойност 34025 USD. Част от средствата - 4000 долара, са предоставени от Община Бургас.

Апаратът пристигна в болницата днес и бе представен на партньорите по проекта в присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов, президента на Ротари клуб Бургас Любомир Георгиев, зам.-председателя на борда на УМБАЛ Бургас доц. Цветан Велинов, изпълнителния директор на болницата д-р Бойко Миразчийски и началника на Отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Антон Григоров.

С подобна апаратура разполагат малко болници в страната, има я само в големите реанимации на университетските центрове. Тя служи за очистване на кръвта от токсини, като комбинира в себе си няколко функции. Може да се използва като изкуствен бъбрек – да замести апарат за хемодиализа при пациенти, чието състояние не позволява стандартната хемодиализа. Прилага се в лечението на пациенти със сепсис, като елиминира факторите на възпаление, както и при дихателна и мултиорганна недостатъчност, включително при КОВИД-пациенти, поясни д-р Антон Григоров. По време на сеанса очистената от токсини и вредни фактори кръв се връща отново в тялото на пациента.

Други заболявания, при които филтрацията на кръвта дава по-добри шансове, са автоимунните - като ревматоиден артрит, миастения гравис, и др. Най-голямото преимущество е продължителността на процедурата – 72 часа. Заедно с апарата са дарени и консумативите, които се използват при всеки сеанс. Те ще стигнат за 2 години.

"С голямо желание се включихме и подкрепихме тази инициатива на "Ротари", още повече, че Община Бургас е акционер в УМБАЛ Бургас", посочи кметът Димитър Николов. Доц. Цветан Велинов и д-р Бойко Миразчийски благодариха от името на болницата и всички пациенти, чийто живот ще бъде спасен благодарение на тази апаратура.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: