Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Нова програма осигурява непрекъсната работа на детските градини през лятото в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:40 / 28.06.2022Коментари (0)1174
©
В Бургас стартира нова образователна програма, с която ще се осигури непрекъсната работа на детските градини през лятото, както и възможност за практика в професията на млади педагози и стаж за студенти. Предложението на кмета Димитър Николов бе гласувано току-що в Общинския съвет, предаде репортер на Burgas24.bg.

След проведени срещи между представители на Община Бургас, Бургаски свободен университет и Университет "Проф. д-р Асен Златаров“, са  постигнати договорености по отношение параметрите на Общинска програма "Заедно за образованието“ и признаване на стажантска практика за студентите, които ще се включат в нея. Предвид това, че започва лятото и е необходимо детските градини да създадат добра организация за работа през летните месеци е необходимо да се осигури механизъм и да се гарантира финансирането на програмата, става ясно от докладната записка.  

В Община Бургас работят 34 детски градини, в които се обучават  6803 деца на възраст от 5 до 7 години, от които 1621 деца са в четвърта възрастова група. Детските градини в Община Бургас работят през всички месеци от годината. Особено важно е през летните месеци да дадем възможност на децата, завършили четвърта възрастова група и приети и записани в първи клас да продължат да посещават детска градина и по този начин за младите семейства спокойна да се гарантира спокойна и сигурна среда при отглеждане на малките деца. Това налага и през летните месеци да се осигури достатъчно педагогически персонал в детските градини. В същото време и в двата бургаски университета -  Университет "Проф д-р Асен Златаров“ и Бургаски свободен университет има студенти, които се обучават по специалности "Предучилищна педагогика“, "Предучилищна педагогики и чужд език“ и "Начална и предучилищна педагогика“. Те по учебен план имат предвидена стажантска практика в реална свободна среда.   След проведени разговори с ръководството и на двата университета се стигна до съгласие да се разработи Общинска програма "Заедно за образованието“, която едновременно да осигури квалифицирани специалисти в детските градини и да предложи стажантска практика на обучаващите се студенти.

Благодарение на програмата ще се осигури непрекъсната работа на детските градини в Бургас през лятото. Младите учители и на студентите – бъдещи учители от своя страна ще имат шанса да натрупат ценен опит в педагогическата практика като учители-стажанти под ръководството на учители-наставници – фактор за висок професионализъм на педагогическите кадри, които поемат грижата за най-малките.

В програмата могат да се включат специалисти педагози с квалификация "детски учител“, както и студенти 4, 3 и 2 курс от специалности "Предучилищна педагогика“, "Предучилищна педагогики и чужд език“ и "Начална и предучилищна педагогика“

Програмата дава възможност на завършили учители и на студенти да започнат работа в реалната педагогическа практика. За завършилите е начин да започнат работа и да трупат професионален опит. На студентите, работата в реалната практика, ще им бъде призната за стажантска практика. За целта периодът на работа трябва да е най-малко 20 работни дни. Студентите-стажанти работят под ръководството на учители-наставници.

Работата в детската градина дава възможност на младите специалисти да докажат своите възможности. Директорите, от своя страна ще имат възможност да избират доказали възможностите си за работа учители за временна или постоянна позиция и в бъдеще.

На завършили учители с квалификация "детски учител“ се заплаща стартова заплата за детски учител. На студентите се заплаща 90% от стартовата заплата за детски учител.

Средствата, които са предвидени в бюджета на Община Бургас в "Други дейности по образованието- общински програми“  ще бъдат разпределени в бюджетите на конкретните детски градини, след представен подробен отчет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: