Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Нови безумни цени за летовниците по морето, яко дерат кожи
Автор: Екип Burgas24.bg 14:13 / 03.07.2022Коментари (1)52806
© Burgas24.bg
50 лв. удари най-скромната нощувка на морето – тази в собствена палатка. Такива кожи дерат собствениците на официални къмпинги, които са единственото законно място у нас да спиш под звездите след забраната на дивото къмпингуване. Обяснението е повсеместната инфлация и високите сметки, пише "Телеграф".

Таксите по къмпингите са скочили средно с 30% спрямо миналата година, а част от обяснението е и високото търсене, останало като ефект от пандемията, през която много летовници решиха да избягат от пренаселените хотели.

Сезон

С умопомрачителни цени посрещат туристите и в най-непретенциозните къмпинги по Южното Черноморие. Без значение дали сте избрали "Каваците", "Смокиня", Арапя" или "Златна рибка". Старо дървено бунгало за двама с общо WC, познато ни от времето на соца като тип "Романтика", струва 90 лева на вечер.

Отделно обаче се плаща ежедневно за паркинг. Бунгалата за четирима в най-бюджетния им, съответно и мизерен вариант започват от 130 лева нагоре.

Караваните също не излизат по-евтино. Поне 130 лв. на ден излиза да наемеш скромна каравана. Палатката, дори и да изглежда на пръв поглед най-бюджетния вариант, също си излиза доста солено, особено предвид спартанските условия, които предлага.

Парцел

Ако пък си имате собствена каравана и искате да си ваканцувате в нея, то трябва да платите в съответния къмпинг такса парцел. Цените варират в зависимост от това дали сте на първа или втора  линия.  Най-солени са цените в къмпинг "Южен бряг" край Черноморец, по-известен със старото  си име "Градина".

Парцел на първа линия за поставяне на каравана там струва 6600 лева за цялото лято, а на втора - 5300 лева, а на трета линия - 4800 лв. При това за тези места няма опция да се заплати за по-малко време. Най-скъпи там са и вилите, тип бунгало.

Четириместните на първа линия струват по 390 лева на вечер, а на втора - по 240 лв. Тези, които са с капацитет до 6 места, се отдават на цени от 330 лв. до 490 лв. в зависимост колко близо са до вълните и са в сила до 10 юли. След тази дата цените на бунгалата в къмпинга скачат с цели 30% и ще се отдават съответно от 400 до 650 лв. на ден. 

Първа линия

Култовият къмпинг "Златна рибка" край Созопол е един от най-предпочитаните. Местата за каравани на първа линия там струват по 4500 лева за целия сезон, а на втора - 3000 лв. Ако искате да паркирате четириместна каравана за по-малко време, ще трябва да плащате дневна такса от 70 лв. за първа линия и по 60 лв. за втора. 

Удоволствието да разпънеш собствена палатка в къмпинга пък излиза от 45 до 55 лева в зависимост от избраното място. 

"Златна рибка“ предлага и опция да се наеме на място оборудвана каравана на цена от 120 до 140 лева на вечер в зависимост от спалните места в нея.

Пазарлък

В къмпинг  "Арапя" няма строго фиксирани цени, защото има няколко различни стопани. Почивката там се договаря с пазарлък. В момента наемът на оборудвана каравана на място струва поне стотачка на ден в най-отдалечената от морето зона, а тези до брега струват поне 150 лв. 

Място, на което да паркираш собствен кемпер или каравана, върви средно по 80 лв. фиксирана дневна такса плюс 4 лв. отгоре на всеки турист в нея.  За палатки се плаща по 30-40 лв. на ден. В цената са включени ток, вода и паркинг. Приблизително същите са цените и в къмпингите "Каваци“ и "Смокиня“.

Дом на колела по-скъп от хотела

Любителите на дивия туризъм имат още една опция - ваканция с кемпер. За него обаче трябват още повече пари, отколкото за палатка или каравана.

Ако не разполагате със собствена къщичка на колела, а се налага да я наемете, то таксата на ден за кемпера тръгва от 115 евро и стига до 250 евро в зависимост от големината, марката и оборудването на возилото. Предимството, което дава, обаче е безспорно.

С кемпер може да нощувате на различни екзотични места и всеки ден да променяте дестинацията. Минусът е в цената, защото освен за наем на возилото, ще трябва да плащате и за паркинг място на ден. Тарифите са същите както за каравани и започват от стотачка на денонощие.

Яки глоби за кемпер на плажа

Общините по Северното от Крапец до Дуранкулак всяко лято имат проблеми с диво къмпингуващи български и румънски туристи, които остават тонове боклуци, изсечени гори и повредени от паркиралите им автомобили защитени дюни.

Палатки, каравани и кемпери изникват всяко лято като гъби на плажа още от началото на летния сезон. Само на метри от дюните в Крапец има регламентиран къмпинг, в който срещу заплащане туристите могат да оставят караваната си.

Там обаче е почти празно, а туристите паркират коли, каравани, кемпери на плажа, в гората и по близките поляни, което е истинско бедствие за община Шабла, коментират местните. Затова във Варна поискаха 5000 лева глоба за кемпер край плажа, извън туристическите обекти с категоризация за къмпинг.

До предложението се стигна след появата на Крайбрежната алея на каравани, които превърнаха района около Четвърта буна в незаконен къмпинг и сметище. По-късно бе намерена алтернатива – изграждане на къмпинг с възможност за разполагане на палатки и каравани в кв. "Аспарухово“.



Още по темата: общо новини по темата: 865
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само да спомена, че в момента се намирам на къмпинг Смокиня, спя в старо тип соц. бунгало за трима с обща баня и заплащам сумата от 40.00 лв. на вечер. Миналата година струваше 30.00 лв. Иначе като цяло повечето цитирани цени са верни, но не всички! Морски поздрави:)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: