Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Нови строги правила за движението на тротинетки приемат в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 19:49 / 13.04.2024Коментари (3)6424
©
Общинският съвет в Бургас ще гласува нови правила за движението на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) – тротинетки, моноколела, ховърборди и др., на територията на морската община. 

В местния парламент е постъпило предложение от общинските съветници Евелина Михалева – председател на Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението, нейния зам.-председател Тодор Иванов и членовете ѝ Йордан Вълев и Боян Дяков относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас, пишат от Gramofona.com.

В глава трета "Транспорт и организация на движението", чл. 14 ще бъде записано, че максимално допустимата скорост за движение на ИЕПС на територията на общината е, първо, 20 км/час за движение по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е до 50 км/ч, както и по улици с изградена велосипедна инфраструктура, и второ, 13 км/ч за движение по обособена велосипедна инфраструктура на тротоарната площ и на територията на парковете в гр. Бургас.

В чл. 18 ще се добави, че операторите, които предоставят под наем ИЕПС на територията на община Бургас, са длъжни да ограничат софтуерно скоростта им за движение съобразно максимално допустимите скорости, уредени в Наредбата.

Паркирането на ИЕПС в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, зелени площи, площи, предназначени само за пешеходци, тротоари, спирки на градския транспорт, пътеки за преминаване и пред рампи за достъп на хора с увреждания на територията на община Бургас ще е забранено, освен на определените за това от Община Бургас места в паркове, градини и пешеходни пространства.

Операторите, които предоставят под наем ИЕПС на територията на общината, ще са длъжни да указват на потребителите в своите мобилни приложения допустимите за паркиране места, както и да използват софтуерна технология за предотвратяване на паркирането на индивидуални електрически превозни средства извън определените места за паркиране, на база на възможностите на достъпните GPS технологии.

Те ще трябва и да изискват от своите клиенти и потребители да потвърдят възрастта си чрез сканиране или снимане на документите си за самоличност.

Операторите ще са длъжни да премахнат неправилно паркираните ИЕПС не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни, след констатиране на нарушението и уведомяване на оператора, в периода от 08:00 ч. до 18:00 ч. За неправилно паркираните ИЕПС между 18:01 ч. и 08:00 ч. премахването ще се извършва между 08:00 ч. и 12:00 ч.

В раздел VI "Санкции и контрол", чл. 34а. се посочва, че за нарушения на Наредбата физическите лица ще се наказват с глоби между 50 и 100 лева, а на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер на 300-500 лева. В случай на повторно нарушение глобата за физическите лица скача на 200 лева, а имуществената санкция за юридическите лица – на 1000 лева.

В мотивите си за предложението четиримата общински съветници посочват, че на прага на летния туристически сезон е налице хаотично разполагане на ИЕПС по улиците и тротоарите на гр. Бургас, съпътствано от недобросъвестно поведение на част от ползвателите им, което води след себе си до зачестили оплаквания на жители и гости на града.

Михалева, Иванов, Вълев и Дяков уверяват, че настоящото изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на общината е в пълно съответствие с националното законодателство, съотносимата съдебна практика, както и правото на Европейския съюз. Проведено е и 14-дневно обществено обсъждане, при което са приети предложения и становища от граждани и други общински съветници.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.04.2024 г.
0
 
 
Само един умствено обременен човек може да измисли такива глупости. Спрете да мислите безсмислени неща а помислете сериозно и вземете подходящи мерки с ПАРКИРАНЕТО НА АВТОМОБИЛИТЕ във възраждане
Aнонимен
на 13.04.2024 г.
0
 
 
Александровска и Богориди да са забранени за тротинетки, велосипеди и.... кучета! - и да се извършва контрол!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: