Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Новият министър на културата Найден Тодоров официално встъпи в длъжност
Автор: Алена Соколчева 20:35 / 03.02.2023Коментари (0)783
©
На кратка церемония по приемственост днес, 3 февруари 2023 г., в Министерството на културата новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния - проф. Велислав Минеков. Президентът Радев изрази благодарност към него в речта си по-рано днес в Гербова зала, защото, по думите му, професор Минеков "се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата, и за развитието, и за отстояването на българската култура у нас и в чужбина", информираха от правителствената информационна служба.

"Идва един наистина достоен човек на това място, убеден съм, че той ще се справи. Напълно съзнателно мога да кажа, че той е достоен и че той е най-точният, който можеше да бъде посочен за Министерството. Бедата е, че господин министърът го очаква серия от трудности, преодоляват се. Моля господин министъра да се пази от хвалбите. Похваленият министър не е добър министър – критиката ще бъде всеки ден." - с тези думи проф. Минеков представи своя наследник. Според него критиката ще бъде от всички посоки и най-вече от медиите. "За съжаление тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване, което аз не съм допускал.

"Вярвам, че Найден Тодоров също няма да го допусне. Тук бяха спрени корупционерите, които преди години работеха добре в Министерството, тук бяха спрени и паразити, свикнали да живеят на гърба на Министерството, и всякакви изнудвачи", посочи проф. Минеков. Това няма да се случи и при управлението на нашия нов министър, увери той.

"Моля, контактите, които направихме в чужбина, да бъдат продължени, контактите с ЮНЕСКО са задължителни, от тях очакваме много. Имаше неща, които свърших и това беше поводът да се съглася за третия мандат. Имаше неща, които не свърших и ги оставям в наследство с голяма надежда – това са проекти с огромно значение за културата", поясни проф. Минеков.

По думите му културното ведомство се състои от почтени хора, добре работещи, когато добре работи и министърът. "Аз имах един прекрасен екип. Благодаря на всички, които са работили в Министерството, благодаря на своя екип, който беше неотлъчно до мен. Надявам се новият министър да има почивен ден, поне понякога в събота", каза още проф. Минеков и пожела успех на Найден Тодоров.

"Искам да благодаря на министър Минеков за свършената работа, защото тя е много повече от това, което се вижда. Светът е така устроен, че хората виждат винаги проблемите, а свършеното остава някакси на заден план. Само че като човек, който е бил в системата до този момент, съм видял и няколко ситуации, в които културата е била спасена от г-н Минеков, за което изключително много му благодаря. Аз ще продължа да работя и с колегите от неговия екип, ще разчитам на тяхната помощ за проектите, които проф. Минеков е стартирал и все още не са завършени. Ще разчитам и на неговата подкрепа за тях в бъдеще. Благодаря много, има много работа да се върши. В културата винаги има много работа и тя никога не е свършена, защото това е процес", посочи от своя страна министър Тодоров.

По думите му най-страшното е, че това това министерство носи едно име, което ние не осъзнаваме. "Наричаме се Министерство на културата, а се занимаваме основно с изкуства и културно наследство, но всъщност културата не е само това. Културата е начинът, по който поздравяваме хората на улицата, начинът, по който се държим един с друг. Културата е начинът, по който реагираме, когато сме съгласни и когато не сме съгласни с другия. Културата в крайна сметка, е това, което прави от една група нация", изтъкна министър Тодоров.

Той каза, че ще разчита на помощта на проф. Минеков и екипа му, за да може това министерство да бъде не само на изкуствата, културното наследство и художественото образование, но да бъде Министерство на културата.

В края на церемонията, спазвайки дългогодишната традиция, проф. Велислав Минеков символично предаде на наследника си фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която в знак на приемственост си предават министрите на културата.

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация "Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала "Тракийско лято". Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и

в хор "Дунавски звуци“ в Русе. В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония. През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета "Лешникотрошачката" от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала "Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – "На концерт с БНТ 2“.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази "Полъх от ангели“.

Назначен за служебен министър на културата от 3 февруари 2023 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: