Нямало незаконно поставени антени на мобилни оператори на територията на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:35 / 29.03.2012
1340
Няма констатирани незаконно поставени антени на мобилни оператори на територията на община Бургас, каза Красимира Черкезова, началник отдел "Контрол на строителството и въвеждане в експлоатация"в община Бургас.

Установен е само един случай неправомерна реконструкция с монитране на допълнителен елемент без разрешение. Този случай е предаден на РДНСК Бургас, тъй като в техните правомощия е да премахват незаконното строителство. ДНСК е органът, който премахва и незаконно поставените въздушни кабели, припомни Черкезова.

Тя допълни, общината има право да направи констатациите и да подаде данни за установените нарушения. Бургас не прави изключение от ситуацията в странна и както навсякъде така и тук първите интернет и кабелни оператори са полагали своите кабели въздушно.

"В големите градове и големите населени места това е забранено. В един от законите, защото той беше преправян често беше определен срок на операторите да изградят своите мрежи подземно. Този срок първоначално беше доста кратък и не можаха да се вместят в него, но така или иначе започна проектирането за изграждането на подземни мрежи", обясни Черкезова.

Тя припомни, че от няколко години община Бургас е предприела политика за поетапно подземно кабелиране на комплексите и едва след това за премахване на незаконните въздушни кабели на интернет доставчиците и кабелните оператори.

"Това което ние успяхме да направим и мисля, че е добро е да убедим операторите, които са много на брой да полагат кабелите си съвместно. Тези оператори са много и са конкуренти, но все пак след много срещи успяхме да ги убедим да си направят заедно трасетата, изкопните работи и възстановяванията, за да няма разкопавания на много места в града", каза Черкезова. Това се случи и продължава да се работи по тази схема и в момента. Едва след като подземната мрежа се изгради в един комплекс се описват висящите въздушни кабели и се предават за премахване към Дирекцията на национален строителен контрол поясни, Черкезова.

Тя допълни, че ако общината първо беше предала за премахване въздушните кабели, а после операторите да изградят подземната си инфраструктура то гражданите щяха да останат без интернет или телевизионни услуги, а това би довело до масово недоволство.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
04.08.2021 Клиент на "Булсатком" изяде дръвцето
23.07.2012 Издадоха акт на живущите в "Лазур" за незаконни въздушни кабели
08.12.2010 Висящите кабели на интернет доставчиците да бъдат премахнати до края на годината
Още новини от Новини от Бургас:
Жечо Станков оглави листата на ГЕРБ-СДС за Бургас
Опасно време!
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).