Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Областен съвет за намаляване на риска от бедствия заработи в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 12:49 / 31.08.2016Коментари (0)1316
©
Създадоха Областен съвет за намаляване на риска от бедствия, който да подпомага областния управител в дейността му по организиране защитата на населението при бедствия в областта. В състава на съвета ще влизат кметовете на общини, представители на общинските съвети, на държавните институции на регионално ниво, директорите на пожарна, полиция, агенция "Национална сигурност", центърът за спешна медицинска помощ и други, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия. Целта на съвета е да осигури превенция при защита живота и здравето на населението и целостта на инфраструктурата.

"От нас зависи да превърнем новосъздадената структура в реално работещ и полезен за гражданите инструмент, а не в орган, който да функционира само на хартия. Важно е да обединим усилия и средства, за да извършим необходимите превантивни мерки, които да сведат риска от кризи до минимум, отколкото да се справяме с последствията на по-късен етап. Разчитам на всеки един от вас да даде конкретни предложения, които ще помогнат да намалим риска от бедствия в област Бургас", каза областният управител Вълчо Чолаков по време на среща с членовете на съвета.
Той сподели част от дейностите, които Областна администрация провежда за превенция от бедствия, като почистване на критични речни участници, с помощта на лица лишени от свобода, кандидатстване по проекти за осигуряване на необходимата тежка техника, периодични проверки и наблюдение на рискови водни обекти. Чолаков отправи апел към присъстващите да увеличат обема на мероприятията, осигуряващи превенция.

По време на срещата стана ясно още, че с промените в Закона за защита при бедствия се регламентират до 15% от средствата от резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, за финансиране на превантивни дейности и дейности по подготовка за реагиране. Предвижда се и разработването на програми и проекти за намаляване на риска от бедствия, провеждане на специализирани обучения, които да залегнат в програмите за предучилищно и училищно образование. Заложено е и създаването на доброволни формирования в общините с население до 20 000 души.

Сред задачите на новосформирания съвет са анализ и оценка на обстановката при бедствия, взимане на решения относно осигуряване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, информиране на населението за развитието на бедствието, предприетите действия за неговото овладяване.

Следващата среща на съвета ще е през октомври, когато ще бъдат представени най-критичните и рискови точки в областта и мерките, които се взимат за предотвратяване на кризи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: