Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Областната стратегия за развитие на Бургаско до 2020 г. ще е готова до края на септември
Автор: Екип Burgas24.bg 13:37 / 12.08.2013Коментари (0)1054
© Burgas24.bg
Противно на отпускарските нагласи и ваканционно настроение в страната през август областния управител Павел Маринов и областната администрация в Бургас тази година няма да излизат в почивка, а са натоварени и ще работят на пълни обороти. В ход е интензивна проучвателна и изследователска дейност за съгласуване на различни инициативи, проекти и намерения за усъвършенстване, смислово обогатяване и доработване на областната стратегия за развитие на област Бургас за периода 2014-2020 година.

Областният управител Павел Маринов актуализира състава на съществуващите областни съвети като адаптира техните наименования, организационни възможности и статут спрямо структуроопределящи секторни политики и стратегии на национално и европейско ниво в съответствие с потенциала и нуждите на област Бургас. В намеренията на новия областен управител областните съвети и особено съвета за регионално развитие са сред най важните публични инструмент за постигане на положителни промени в равнището и динамиката на икономическото развитие, структурата на икономиката, заетостта и намаляване на безработицата, степента на изграденост на техническа инфраструктура в областта.

Актуализират се конкретни документи на общинските планове за развитие на 13-те общини в областта. Основна цел на областната стратегия за развитие на областта е да се набележат средносрочни цели и приоритети за устойчиво интегрирано регионално и местно развитие на територията на област Бургас в съответствие с предвижданията на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2014-2020 г.

Определен е и точен график за заседанията на съответните областни съвети, с привличане в тях на авторитетни имена на учени, изследователи и уважавани експерти. На базата на направените анализи за икономическото и социално развитие на областта за по-продължителен бъдещ период са определени конкретни стопански приоритети. Така например възраждането на овцевъдството в Странджа ще бъде една от непосредствените цели от бъдещото развитие на селското стопанство в региона. Приоритетно ще се развива също преработващата и хранителна промишлености, туризма и транспортния сектор в областта.

По инициатива на Павел Маринов се предвижда съвместно с областните управители на Варна, Добрич и Русе да се разработи национална морска стратегия, в която с институционалната подкрепа на областните администрации ще се положат основите на общи координирани усилия за развитие на морския бизнес, кораборемонтни предприятия, корабостроенето, рибарството и повишаване на трудовата заетост.

Всички тези стратегически разработки предвиждат конкретни действия за прилагане на принципа на партньорство между държавата, работодателските организации, представители на малкия и средния бизнес, както и на граждански и публични организации при широко участие на обществеността в работата на областните съвети, чийто заседания ще бъдат открити за хората. Предвижда се до края на септември областният съвет за регионално развитие да приеме допълнената и актуализирана областната стратегия за развитие на област Бургас за периода 2014-2020 година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: