Областният управител отвърна на Общината за пропадналата велоалея

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
17:53 / 30.11.2023
2455
Областният управител на Бургас Пламен Янев отговори каква е причината за забавянето на укрепването на терена по така наречената велоалея от Солниците до "Сарафово“, предаде репортер на Burgas24.bg.

Янев посочи, че вариантите за действие са два. Първият е държавата, чиято собственост е територията, да извърши сама укрепване на този терен. Това ще включва обаче само ограничаване на абразията и ерозията. Вторият вариант е теренът да бъде прехвърлен на Общината, която да реализира свой собствен проект.  

"След близо двегодишните опити за манипулация на общественото мнение и изопачаване на обективната истина относно реалната ситуация на пропадналия участък между Солниците и кв. "Сарафово“ за пореден път се налага да обясня каква е истината, документирана и изказана от 3 правителства и трима областни управители, а не какво някой казал някъде. Учудвам се как вече 2 години в обществото се разбра, че има незаконно строителство на държавен терен и нито една институция не самосезира да попита: кой го е изградил, има ли вложени обществени средства и трябва ли някой да понесе отговорност?“, каза пред журналистите областният управител. "Имаме незаконно строителство върху държавен терен. Асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Всичко това е извършено извън всякакви строителни норми. Било е позволено да се разхождат пешеходци и велосипедисти, мисля, че по едно време имаше и влакче, което преминаваше. Това е поставяло в опасност всички, които са били там“, добави той.

Според Янев "информацията от Общината е на 90% на принципа "един човек каза“. Той коментира казаното, че някой се е срещнал с някой от МРРБ и му било казано, че проектът на Общината, която тя сама си е изготвила, може да бъде внесен от областния управител и да бъде финансиран така: "Аз като областен управител също се обадих на човек в МРРБ, който ми каза, че среща е имало. На тази среща е потвърдено неколкократно мнението на МРРБ, че този проблем трябва да бъде решен, но понеже няма свлачище, няма как да се финансира по този начин.

Каква е хронологията:

През февруари 2023 от тогавашният областен управител проф. Нейкова изпраща писмо до кмета Димитър Николов с два варианта. Първият - Областна управа да укрепи този терен. Според втория, ако Общината иска да реализира конкретен проект, би било добре тя поиска терена от държавата. Отговор за това не е получен. През месец май се получава проект от Общината. Той е за реализиране на укрепване с доста дейности в полза на гражданите. Отново е указано, че областният управител, ако изпълни проект, той ще е само за ограничаване на абразията и ерозията. Затова е най-добре общината да предостави предварително становище, че ще поиска този терен. Следва напомнително писмо през август. Като преди това през юни има писмо от МРРБ, в което се посочват отново двата варианта. След последното писмо Общината е съобщила, че при определени обстоятелства ще приеме терена. А те са - ново картографиране на района, тъй като там има изчезнал паж.

Областният управител изтъкна, че в най-кратки срокове е изпратил писмо до Министерство на туризма, както и второ - напомнително. Чувал се е с министъра на туризма, който се опитва в най-кратки срокове да реши този проблем.

Виж коментарите (1)

Още по темата (8):
19.04.2024 Срутената велоалея към "Сарафово" – сага без край!
02.04.2024 Общински съветник пита областния управител за велоалеята към "Сарафово"
20.11.2023 Ще възстановят ли алеята към "Сарафово"?
20.11.2023 Край! Вече е в историята!
22.02.2023 Укрепват свлачището на пътя за "Сарафово"
29.11.2022 Община Бургас ще изготви проект за укрепване на свлачището в кв. "Сарафово"
Още новини от Новини от Бургас:
Важна среща между областния управител Нейкова и генералния консул...
КОЦ- Бургас получи дарение от фондация "Стилиян Петров"
Невиждана опашка се изви на "Тройката"!
НСИ с важна новина за детската престъпност в Бургаско
Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14 май в Бургас
Бургас е предупреден за утре!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).