Общественият посредник алармира за сериозен проблем, касаеш бургазлии с тежко заболяване

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:08 / 17.01.2020
2218
Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев е изпратил вчера до зам. кмета по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева препоръка за предприемане на спешни мерки по разрешаване на проблема с възстановяване работата на хематологично отделение в  УМБАЛ Бургас.

На 13 януари  в кабинета му е постъпила жалба  от 2 наши съгражданки, като представители на болните от тежкото заболяване на кръвта таласемия майор.  В нея те са споделили, че заедно с тях, около дванадесет човека от Бургас са диагностицирани с това заболяване. Характерното за него е нуждата от кръвопреливане веднъж на всеки три до пет седмици в хематологично отделение, както и прием на специални медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

"Жалбоподателите споделят, че след кончината на завеждащият отделението,  хематолог – д-р Рибов през месец декември, отделението  по "Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас е било закрито, поради липса на друг специалист.

Всички си мислехме, че това ще е за кратък период от време, но вече  повече от месец лицата страдащи от болести, свързани с  лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано.Сега болните се принуждават да пътуват ежемесечно до най-близкото такова отделение, находящо се във Варна, което ги поставя в много затруднено положение предвид съпътстващата болест и им коства допълнително време и средства.

Мисля, че до намирането на трайно решение, трябва да бъде търсена и осигурена възможност, най-вероятно срещу допълнително заплащане да бъде командирован лекар - специалист хематолог, който  макар и за няколко дни в месеца да може да оказва нужната помощ. Отделението все пак разполага с необходимата апаратура и е работило  съвсем доскоро", пише до Ананиева Стамблиев.

Според него назначаването на специалист-хематолог и възстановяване на работата на отделение "Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ Бургас е жизненоважно за множество пациенти, които разчитат на провежданото там лечение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
27.01.2020 Добрата новина: Отделението по хематология на УМБАЛ-Бургас ще работи!
20.01.2020 Кметът проведе спешен разговор с управителя на НЗОК за кризата с отделението по хематология на УМБАЛ-Бургас
17.01.2020 УМБАЛ Бургас за липсата на хематолог: На страната на пациентите сме, търсим съдействие за решаването на проблема
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).