Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общественият посредник на Бургас с интересни предложения за платеното паркиране
Автор: Екип Burgas24.bg 13:53 / 18.07.2018Коментари (0)8246
© Burgas24.bg
Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предлага да се въведат промени в Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства, научи Burgas24.bg. Омбудсманът е провокиран от жалба на бургазлия, който живее в София и е принуден да плаща, за да паркира пред апартамента си в Бургас, докато е на почивка през лятото.

Преди няколко дни при Стамболиев е постъпила жалба от гражданин, притежаващ жилище в ж.к. "Лазур“. Той споделил, че  е  родом от град Бургас, но е преподавател в НСА“ Васил Левски“ – София, а постоянният му адрес е в столицата, живее и работи там.

Всяко лято  идвал в родния си град за период от близо 2 месеца. Никога не е имал проблеми до тази година, когато прибирайки се за тазгодишната си ваканция установява, че жилището му попада в новосъздадената  "Зелена зона“ за паркиране. Мъжът искал да получи разрешение – стикер, да ползва паркомясто пред блока, без да изпраща текстови съобщения, но му било отказано, защото постоянният му адрес е в София.

"Вярно е, че в Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства в определени зони на територията на Община Бургас , в Раздел IV  паркирането в т.нар. "зелена“ или "синя зона“ се разрешава само на лица, които имат постоянен адрес в зоната.

Запознат съм със злоупотребите, които бяха възможни при регистрацията на лица и получаване на временен адрес, както и с упълномощаването на лица, притежаващи МПС, и ползващи под наем имот, попадащ на територията на т.нар. "платена“ зона. Тук, случаят е различен. Предлаганата промяна касае само собственици  на имот с предназначение – жилище.

Предполагам ще се съгласите, че собственик на имот, който заплаща данък и такса смет за същия не бива да бъде поставен в различно положение от този, който живее постоянно тук. Несправедливо е на всеки час да пускаш SMS и да плащаш значителна сума, за да може автомобилът ти да домува пред блока, в който живееш.

Смятам, че гражданинът, подал сигнал до мен, няма да е единственият с подобен проблем. От тази година, районът на платената зона за паркиране в град Бургас е увеличена и не всички собственици на имоти, попадащи на територията на платените зони, са запознати с това.

Считам, че е необходимо да се измени Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства в определени зони на територията на Община Бургас, в частта и за режима на платено локало паркиране на МПС по постоянен адрес.

Предложението ми е  да се въведе нова алинея към досегашният чл. 13, в която да бъде въведена валидност на абонаментен стикер за срок от 1, 2 до 3 месеца. /Между другото и в сега действащата Наредба никъде в чл.14, ал.3 посочващ съдържанието на стикера, не е въведен период на действие на същия. Има го като възможност на стикера, но не е посочен в Наредбата/.

Възможност за закупуване на такъв стикер да бъде предоставена на лица, притежаващи недвижим имот-жилище в град Бургас, чийто постоянен адрес не е в Общината, но имота им попада в някоя от платените зони за паркиране. Справедливо е гражданите, които притежават в собственост имоти, попадащи в т.нар. "синя“ или "зелена зона“, да могат да заплатят такса за зоната за паркиране, в близост до техните жилища. От правото могат да се ползват временно само собственици, а доказването на обстоятелствата да става посредством документ за собственост-нотариален акт, договор или друг удостоверителен документ и актуална справка за собственост от Агенция вписвания. /Актуалната справка, е документът, който удостоверява, че недвижимият имот по представения документ за собственост, е все още собственост на лицето, което го представя и е необходим, за да не се злоупотребява от лица, които вече са продали имота си, но разполагат с копие от документа си за собственост/.

Мисля, че по примера на винетните стикери е възможно да се издават стикери за платено паркиране с отбелязване на период от няколко месеца на валидност. На стикера за временно паркиране, /както и при винетката/ е възможно да бъде отбелязан различен срок на действие и да бъде заплащана съответно цена, според периода на валидност на стикера.

Възможно е вместо стикер да бъде издаван друг писмен документ, например Удостоверение, със защитен знак, герб на Община Бургас, в което да е посочено периода на валидност, номера на автомобила и разрешената зона за паркиране. Така няма да е необходимо да се променя  основният стикер, издаван досега по наредбата", пише общественият посредник.

Ето какви промени са необходими според Стамболиев:

Чл.13. (изм. Протокол №36/19.12.2017 г.) В зона с въведен режим за платено паркиране, кметът със заповед може да въвежда режим на платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес на собствениците им.

Ал.2 Право на платено паркиране за срок от 1 до три месеца имат и собствениците на имот с предназначение – жилище, попадащо в района на Зоната за платено паркиране.

Чл.14. (3) Правото за платено локално паркиране по ал. 1, се упражнява въз основа на стикер, който съдържа: гербът на Община Бургас, знак за защита, пореден номер, надпис "платена зона“; номер на подзона, период на валидност на стикера.

Чл.15. (1) Лицата по чл. 14, ал. 1 подават заявления за издаване на стикер по образец. Към заявлението се представят следните документи:

1. Лична карта за удостоверяване на постоянен адрес;

2. Свидетелство за регистрация на МПС;

3. Документ, удостоверяващ друго правно основание.

4. За лицата по чл.13, ал.2 - Нотариален акт, или друг документ за собственост на недвижим имот- с предназначение -жилище, заедно със Справка за собственост на имота от Агенция вписвания, издавана не по-късно от 5 дни преди датата на подаване на заявлението

(2) Целогодишните стикери се издават в двуседмичен срок, а месечните в три дневен срок, след подаване на заявлението и представяне на екземпляр от оригинален платежен документ за платена цена на услугата в определения размер. Към стикера се прилага указание за ползване.

Втори вариант, ако решите да е удостоверение, вместо стикер: чл.13 ал(3) придобива следния вид: "Правото за платено локално паркиране по ал. 1, се упражнява въз основа на стикер, или удостоверение, който съдържа: герба на Община Бургас, знак за защита, пореден номер, надпис "платена зона“; номер на подзона, период на валидност.

 Чл.15, ал.(2) Стикери се издават в двуседмичен срок, а Удостоверения за месечно локално паркиране в тридневен срок след подаване на заявлението и представяне на екземпляр от оригинален платежен документ за платена цена на услугата в определения размер. Към стикера и удостоверението се прилага указание за ползване.

Разбира се и в двата случая, промяната трябва да бъде отразена и в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, където в раздел 2.1.3 и 2.2.3 бъдат добавени съответно и цените за временно издаваните стикери, или Удостоверения за месечно локално паркиране за 1,2 и 3 месеца и цените за тях.

Редно е цената да се образува както е формирана и годишната – на база месечна цена от 5 лв. с ДДС, но е допустимо и да е малко завишена максимум до 6 лв. с ДДС на месец.



Още по темата: общо новини по темата: 8
25.09.2018 »
06.07.2018 »
05.07.2018 »
23.04.2018 »
16.04.2018 »
29.03.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: