Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Общество за духовни изяви" съживява музикалната история на Бургас за своя двадесети рожден ден
Автор: Екип Burgas24.bg 10:51 / 23.03.2021Коментари (0)1256
©
Сдружение "Общество за духовни изяви" - Бургас ще отбележи 20 години от своето сътворение с концерт, филм, печатни издания и откриване на паметника на художника Петко Задгорски. Концертът, а също и филмът, които се подготвят, са в чест на 85 години от рождението на композитора Кирил Дончев /почетен гражданин на Бургас/ и 60-годишната му музикална творческа дейност.

Кирил Дончев е роден в Бургас на 21 февруари 1936 г. През 1959 г. завършва Българската държавна консерватория и работи като диригент на Музикална естрада, после на Духовия оркестър в Бургас, бил е преподавател в Музикалното училище в Бургас, композитор в Народния театър "Иван Вазов“. Автор е на музиката към повече от 240 театрални постановки, над 65 игрални филма, над 30 документални филма и др. Носител на множество национални и международни отличия, както и на наградата "Аскеер“ за цялостен принос към българското театрално изкуство.

Проектът на тема "Музикален Бургас“ е съфинансиран от Община Бургас чрез програмата за подкрепа на културни инициативи. Той се осъществява в партньорство с Държавен куклен театър, Държавен архив, Регионална библиотека "П. Яворов“, Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. П. Владигеров“ - Бургас.

Първият спонсор, подкрепил мащабната инициатива, е Пристанище Бургас. Портът е един от основните дарители и за изграждане на паметника на Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Паметникът е завършен и предстои неговото позициониране по проект, одобрен от Министерство на културата. Автор и изпълнител на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов.

Гражданско Сдружение "Общество за духовни изяви" - Бургас е регистрирано преди 20 години и в него членуват десетки поети, писатели, музиканти, художници и други творчески личности от духовната сфера. Със своята творческа и благотворителна дейност те са подпомагали редица инициативи, свързани със запазване на историческата и културна памет на града. Едни от проявите му са – издирване на архиви и спомени на стари бургазлии; оформяне на лични фондове на значими за културата и историята на Бургас творци; издирване и издаване на архива и изграждане на скулптура на Петко Благоев-Пандира; издирване архива на Бащата на музиката в Бургас – композитора Георги Шагунов, разписване и разучаване на несвирени негови музикални произведения и организирането на концерт в негова памет под диригентството на маестро Кирил Дончев, а също и записването им на CD; възстановяване на Гергьовденско шествие в Бургас, заедно с ловците и риболовците /провеждано по инициатива на Георги Шагунов през миналия век/; създаване на Къща на музиката в Бургас, за което правителството вече предостави на Община Бургас сградата, в която 50 години е живял капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк Георги Шагунов.

С помощта на членовете на сдружението и съмишленици, от 20 години се издава списание "Изгрев". Новият му брой ще се раздава по време на честването безплатно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: