Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас харчи близо 100 бона за 2 нови електромобила
Автор: Иван Сотиров 17:42 / 13.11.2020Коментари (6)3346
© Burgas24.bg
Община Бургас възнамерява да закупи два нови електрически автомобила. Те ще струват на бюджета близо 100 хил. лв. Това става ясно от внесена до Общинския съвет докладна записка, научи Burgas24.bg.

На следващото си заседание местният парламент трябва да реши дали Община Бургас да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националния Доверителен Еко Фонд (НДЕФ) по Инвестиционна програма за климата за насърчаване използването на електромобили. Возилата трябва да   категория L7е. При одобряване на проекта ОбС трябва да позволи  да бъде осигурено собственото финансиране от бюджета на Общината за 2020  до 99 600 лв.  

"НДЕФ е отправил покана за набиране на проекти за финансиране чрез Инвестиционната програма за климата (ИПК) за насърчаване използването на електромобили: изцяло електрически превозни средства и/или хибридни електрически превозни средства. Един от основните принципи на функциониране на ИПК е да бъдат финансирани проекти, водещи до директно или индиректно намаляване на емисиите на парникови газове, чрез безвъзмездно предоставяне на средства за финансиране на част от инвестицията, а именно – 20 000 лева за един брой изцяло електрическо превозно средство и 10 000 лева за един брой хибриден електромобил, категория M1 или N1, като всеки кандидат може да кандидатства за общо три електрически превозни средства", посочва в докладна записка Николов.

Средствата за безвъзмездна финансова помощ за част от инвестицията, направена за закупуване на автомобилите, се възстановяват след изцяло заплатени при доставката превозни средства. Община Бургас възнамерява да кандидатства за доставка на два нови лекотоварни електромобила, категория L7e за нуждите на Общинско предприятие "Транспорт“ и Общинско предприятие "Общински имоти“. Новите електромобили ще заменят използваните към момента дизелови автомобили.  

Новият автомобил, който е планиран за ОП "Общински имоти", трябва  да замени 26- годишен дизелов автомобил, с голям ежедневен пробег, който се използва за снабдяване на обектите, стопанисвани от общинското предприятие. Изчисленията показват, че годишно ще бъдат спестени около 6 т CO2 и 450 кг прахови частици и употребата на електрическото превозно средство ще донесе значителни ползи за околната среда.

Общинско предприятие "Транспорт“ ще използва електромобила в действията, свързани с поставяне на пътна маркировка, обособяваща  "Синя зона“ и "Зелена зона“ в Община Бургас.  

"Въвеждането на електромобили по пътищата има значителни ползи за околната среда, най-вече защото те не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляването на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата, което е приоритет в политиката на ЕС", мотивира се Николов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Rumiana Kostova
премахни филтъра

0
 
 
За 20'стигаш пеша навсякъде в града!!!!!
0
 
 
Да вземат да се коригират!Цинизъм!Пир по време на чума!!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: