Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас може да заведе дело срещу МОСВ за наложените финансови корекции по ОП "Околна среда"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:50 / 26.04.2014Коментари (1)1841
© Burgas24.bg
Ще направим всичко възможно да намалим размера на финансовите корекции, а остава и последният вариант - завеждане на дело, което също не е за пренебрегване. Надяваме се, след нашите аргументи, управляващият орган да преразгледа решението си за налагане на финансови корекции, но ако това не се случи Община Бургас ще заведе дело срещу Министерството на околната среда и водите за наложените финансови корекции. Това заяви Атанаска Николова, зам.-кмет на евроинтергация.

Община Бургас е получила четири писма от управляващия орган на ОП "Околна среда" на 17 април, с които той ги уведомява, че в резултат на извършена повторна управленска проверка по сключените договори по програмата са намерени т.н. "пороци", различни по вид, и се налагат финансови корекции, обясни зам.-кметът.

Едно от писмата касае договора за проектиране и изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците като там финансовата корекция е в размер на 25% и причината, упомената във въпросното писмо е неясна методика. Следващото писмо е свързано с тръжна процедура за избор на изпълнител за надзор за депото, като аргументът е същият, по процентът за финансова корекция е 10. Третото писмо е за договора за консултант за надзор на интегрирания воден проект за Минерални бани-Банево-Ветрен, със същия аргумент и процент за финансова корекция. Последното писмо е за надзора на проекта за интегриран воден цикъл в к-с "Меден рудник", отново касае договора за надзор и процентът е 25. Общият размер на наложените финансови корекции е около 5,3 млн. лв. като основната тежест е по договора за проектиране и строителство на регионалното депо.

"Тази финансова корекция означава затруднено заплащане с изпълнителите, което от една страна заплашва изпълнението на проекта в срок и второ постигането на целите на проекта, защото системата, която градим в рамките на този проект предвижда да обслужва не само община Бургас, но и още осем общини", обясни зам.-кметът.

Тя посочи, че амбициите на община Бургас са в началото на 2015 г. вече да бъде открита и работеща системата. Ако обаче се случат тези корекции и се забави проекта, 9-те общини няма да имат ново депо и не могат да пристъпят към закриване и рекултивация на старите си депа.

"Това е сериозен проблем, имайки предвид факта, че ЕК е завела дело срещу България за неизпълнение на ангажиментите по закриване и рекултивация на старите депа", обясни зам.-кметът.

Ако бъде платена, санкцията ще доведе до сериозни финансови затруднения за община Бургас, категорична бе Николова.

"Ще направим всичко възможно да намалим размера на финансовите корекции, а остава и последния вариант - завеждане на дело, което също не е за пренебрегване. Надяваме се, след нашите аргументи, управляващият орган да преразгледа решението си за налагане на финансови корекции, но ако това не се случи Община Бургас ще заведе дело срещу Министерството на околната среда и водите за наложените финансови корекции", категорична бе Николова.
Николова обясни, че санкционираните общини са 87, по думите на министъра на околната среда и водите.

"Не само ние, но и колегите от останалите общини, бяхме наистина изненадани с тези писма", категорична бе тя. "За нас, за местните власти, този подход е неприемлив. Тези процедури са минали предварителен контрол през управляващия орган на ОП "Околна среда", пред Агенцията за обществени поръчки, след това сме преминали и последващ контрол в Министерството на околната среда и водите. До този момент за нашите проекти, за тези договори, не са регистрирани никакви нередности, процедурите са преглеждани многократно от колегите и сега изведнъж след т-.н. повторна управленска проверка на тези уж чисти и минали през всички проверки, инстанциите на всички компетентни органи процедури, се налага финансова корекция", заяви тя. По нейните думи, това е мярка за да се спаси ОП "Околна среда", тъй като ЕК спря плащанията по оперативната програма заради констатирани слабости в системата за контрол.

"Тази повторна управленска проверка е направена с цел цялостно да се провери системата и да се вземат корективните мерки, но не е това верният подход, защото ако има системна грешка, която трябва да се коригира, общините не са тези, които трябва да понесат тежестта и да понесат цялата щета", категорична бе Николова. Общините решават какъв трябва да е общият подход за действие за да се защитят интересите на местните власти.

"В дадения случай не считам, че община Бургас справедливо е наказана и трябва да плати финансова корекция за процедури, които вече са били проверявани", заяви зам.-кметът.

По нейните думи, получените от общините писма са изключително кратки и лаконични. Министърът е обещал по-подробни становища, на базата на които общините да възразят аргументирано срещу наложените финансови корекции. Писмата се очакват до края на седмицата. Становището на НСРОБ и община Бургас е, че тези корекции трябва да бъдат поети изцяло или споделени от държавата, тъй като констатираните от ЕК слабости в системата за контрол и щетите не трябва да бъдат понесени от общините, които са просто бенефициенти на по програмата.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тежко ни с тези управляващи, отново ще докарат България до катастрофа.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: