Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас отвърна на протестиращите: На "Демокрация" е помислено за всички участници в движението, не само за автомобилите
Автор: Иван Сотиров 14:26 / 24.06.2021Коментари (2)11582
Община Бургас отговори изчерпателно на живущите около бургаския булевард "Демокрация". Както Burgas24.bg те са готови на протест, с който да изразят недоволството от завършената реконструкция.

"Община Бургас провежда последователна политика по отношение на градската мобилност, потвърдена във всички стратегически документи и планове, приети от местния парламент. Развитието на транспортната схема на Бургас се реализира при следването на водещи европейски практики с доказан ефект за градове с подобен размер и степен на развитие.

В нормативните документи за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии, участниците в движението са приоритизирани така:

1. Пешеходно движение;

2. Обществен транспорт;

3. Велосипедно движение;

4. Движение на леки автомобили;

5. Товарно автомобилно движение;

6. Транзитно за територията движение на автомобили.

През годините назад Община Бургас многократно е получавала жалби и искания за освобождаването на тротоарите на ул. "Демокрация“ от автомобили, възпрепятстващи преминаването на майки с детски колички и трудноподвижни хора.

При извършената реконструкция водещи бяха правата и защитата на пешеходеца. Във всички големи градове на Европа на първо място е именно той – ПЕШЕХОДЕЦЪТ, а не автомобилът", обосновават се от Община Бургас

За безопасността на пешеходците, пресичащи “Демокрация“, са въведени в експлоатация нови светофарни уредби в зоните на пешеходните преминавания, в близост до пресечките с ул. "Батак“, ул. “Места“ и ул. “Иван Богоров“.

По друг проект на Общината бе реализирано обновяването на осветлението, монтирани са допълнителни прожектори при пешеходните пътеки.

Обособено е безконфликтно велосипедно движение, изцяло отделено от автомобилното и пешеходното.

За безопасното пешеходно движение са разширени досега тесните тротоари, по които безпрепятствено да преминават всички граждани, включително хората с увреждания и майките с детски колички, без да се налага да заобикалят нерегламентирано паркирали автомобили. Тази мярка е изцяло в отговор на стотиците сигнали от недоволни пешеходци с възпрепятстван достъп.

Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания на пешеходни подлези в града чрез изграждане на асансьори. Два от тях са за осигуряване преминаването през подлеза на кръстовището на "Демокрация“ и ул. "Копривщица“.

С реконструкцията на "Демокрация“ се въвежда нова организация на движението с нова хоризонтална и вертикална маркировка. Така се осигуряват безопасни условия за всички участници в движението – пешеходци, градски транспорт, велосипедисти, автомобили. Осигурено е регламентирано крайулично паркиране, съобразено с изричното настояване на гражданите по време на обществените обсъждания на проекта.

Осигурени са регламентирани и специално сигнализирани участъци от булеварда, предназначени за улично паркиране (за свободно и/или платено паркиране на МПС, такси стоянки, инвалидни места, места за автомобили със специално предназначение-линейки) в обхвата от х-л "Аква“ до ул. “24-и Черноморски пехотен полк“.

Техническите инвестиционни проекти за надграждане на бързите автобусни линии, част от които е рехабилитацията на “Демокрация“, са одобрени от Експертен съвет по устройство на територията на Бургас, след провеждане на изискуемите по ЗУТ съгласувателни процедури, изготвен Доклад за съответствие на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите по реда на чл. 142, ал. 6 от ЗУТ.

Намеренията на Общината относно реконструкцията на "Демокрация“ са представяни и подкрепени от регионалните камари на архитектите и инженерите в Бургас.

Представители на двете гилдии присъстваха лично на проведените обществени обсъждания, предшестващи реализацията на проекта. На обсъжданията беше ясно изразено становището на гражданите за обособяване на крайулично паркиране, с което Община Бургас се съобрази. Подкрепяща позиция на Камара на архитектите от 2017 г. и как е изглеждал булевардът преди ремонта ще видите в нашата галерия със снимки. Освен обществени обсъждания, бяха проведени и множество срещи по темата "Демокрация“ с групи граждани, граждански и браншови организации.

"Община Бургас се отнася с уважение към всеки предприемач, без значение какъв е мащабът на неговия бизнес. Хората с търговски обекти по "Демокрация“ винаги ще имат възможността да зареждат стока, спазвайки Закона за движение по пътищата. Освен това Общината ще маркира две от новообособените 12 + 8 паркоместа на "Демокрация“, между "Копривщица“ и х-л "Аква“, които ще са предназначени за спиране с цел зареждане на търговски обекти, както е във всички други зони на града. Но престой за зареждане не означава да се паркира напреки за часове наред! Досега в този участък на "Демокрация“ единствените наложени глоби са за неразрешено паркиране върху тротоара и престой в продължение на часове!

Живеещите в района, както и собствениците на търговски обекти, имат право да попаднат в евентуално разширение на зелена зона. Те трябва да заявят такова искане в местния парламент, както всички останали граждани на Бургас. Ако то получи подкрепата на общинските съветници, Община Бургас ще го изпълни.

Община Бургас е наясно, че броят на автомобилите в града стана прекомерен. Затова изгради огромния паркинг по ул. "Гурко“, на метри от "Демокрация“, който обслужва и бившата Трета поликлиника, и обновения Комплексен онкологичен център с новите му сгради.

Още преди няколко години започна и търсене на начини и подходящи терени за изграждане на етажни паркинги. Една от предложените възможни локации бе по бул. "Демокрация“ - пред сграда на Медицинския колеж. Срещу тази инициатива внесоха подписка жителите на бл. 164 и 71 в к-с "Братя Миладинови", така че осъществяването й пропадна.

Сега Община Бургас е готова да предложи вариант с нов терен за открит, не етажен паркинг, близо до "Демокрация“ – при пресечката на "Карлово“ и "Калофер“, зад Руската гимназия. За целта първо ще бъде организирано обществено обсъждане, за да се чуе мнението на всеки заинтересован или засегнат от тази инициатива.

Напомняме, че разрешената скорост за придвижване по "Демокрация" е до 50 км. в час. Предстои до месец-два да бъде пусната и "зелена вълна“. Тя ще увеличи пропускателната способност и ще намали времето за преминаване на автомобилите!", завършва позицията на Общинска администрация.



Още по темата: общо новини по темата: 3
25.06.2021 »
24.06.2021 »
21.06.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.06.2021 г.
0
 
 
Това въобще не е отговор на въпросите, които поставяме за бул. Демокрация в Бургас. Това е някакво литературно обяснение. Проблемите с новата организация на булеварда са колосални. Дано не се стигне до фатален инцидент. Тогава,кой ще носи отговорността?
Aнонимен
на 25.06.2021 г.
0
 
 
През годините назад Община Бургас многократно е получавала жалби и искания за освобождаването на тротоарите на ул. "Демокрация" от автомобили, възпрепятстващи преминаването на майки с детски колички и трудноподвижни хора.????? Демокрация и труднодостъпни тротоари за майките с колички айде глупости! Жалби като ги пишете тия купешки думички да не забравяте, че бургазлии ги четат, а и живеят в този град все пак!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: