Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас подписа споразумение за опазване на околната среда
Автор: Иван Сотиров 16:40 / 31.05.2021Коментари (0)982
©
Община Бургас подписа важно споразумение за опазване на околната среда. Морският град ще си сътрудничи със София, Пловдив и Варна в търсенето на ефективни решения в сферата на екологията, качеството на въздуха, управление на отпадъците, опазване на природата, екологичното образование и законодателство.

С подписването на споразумението заместник-кметовете на четирите общини дадоха старт на Европейската зелена седмица. Декларацията за сътрудничество предвижда провеждането на експертни срещи, дни на отворени врати и обучения.

"Важно е да си сътрудничим, защото в следващия програмен период акцент ще са интегрираните териториални инвестиции и това е един много добър старт, за да може с общи действия да постигнем повече“, каза по време на събитието зам.-кметът на Бургас по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Община Бургас изпълнява редица проекти в сферата на опазването на околната среда. Чрез единия от тях в града ще бъдат доставени 56 нови електрически автобуса, с които ще се подобри не само качеството на пътуването с градския транспорт, но и ще се избегне замърсяването на въздуха с вредни емисии.

За подобряване качеството на атмосферния въздух и ограничаване на замърсяването с фини прахови частици с източник битово отопление, Община Бургас изпълнява два проекта за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на екологично гориво.

Съвместно с Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ Община Бургас изпълнява проект "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. Неговата цел е да се изследва акваторията на Бургаския залив и да се ограничи замърсяването с пластмасови отпадъци, генерирани от човешката дейност.

Като част от мерките по проекта за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми "Екология и опазване на околната среда", "Екология и екологичен мениджмънт" и "Технология на материалите и материалознание". Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

По отношение на управлението на отпадъците в момента се извършва рекултивация на старото депо край Братово. В напреднал етап е изграждането на Клетка 2 на Регионалното предприятие за управление на отпадъците "Братово - запад“. Това ще реши за години напред въпроса с депонирането на отпадъците, генерирани от населението в по-голямата част от областта.

В Бургас продължават дейностите по изграждане на първата по рода си в страната анаеробна инсталация за преработка на разделносъбрани биоразградими отпадъци. С нея ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка. Проектът за нейното изграждане се изпълнява в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: