Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас поиска Морското училище, иска да го модернизира и развива!
Автор: Иван Сотиров 12:29 / 11.06.2019Коментари (0)1922
© Burgas24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ПГМКР "Св. НИКОЛА":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Кметът Димитър Николов входира докладна записка, с която иска Морското училище да стане общинско. При предстоящото заседание на местния парламент съветниците ще гласуват предложението за промяната в статута на професионалната гимназия.

"Ако го получим, гарантирам, че ще бъдат положени всички усилия за модернизация на материалната база, повишаване качеството на образованието, запазването и развитието на това знаково за града ни училище", коментира кметът Николов.

Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" е създадена на 1 септември 1958 г. по предложение на тогавашното Министерство на хранителната промишленост и одобрено с Наредба на Министерството на народната просвета. През следващите години училището развива два профила - четиригодишен курс на обучение - техникум, и двегодишен промишлен курс по риболов и рибопреработка, с прием след завършен VII клас.

През 1971 година Техникумът по морски и океански риболов се военизира и е преименуван на Средно специално училище по морски и океански риболов "Ген. Владимир Заимов". По-късно е девоенизиран, като първият цивилен випуск е приет през учебната 1983/1984 година. През учебната 1991/1992 година се откриват курсове за придобиване на квалификация: щурмани 5-та степен - обучение два месеца; мотористи - обучение три месеца. През 2003 г. училището придобива днешното си название - Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".

През учебната 2018/2019 година учениците се обучават тук по следните специалности: "Морско корабоводене", "Корабни машини и механизми" и "Митническа и данъчна администрация".

Причината Община Бургас да поиска Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" е, че през последните няколко години развитието й не е на необходимото ниво. Сравнителен анализ за последното десетилетие показва спад в броя на учениците.

Бургас е морски град и има потребност от кадри в областта на морското дело. Фирмите от сектора настояват Община Бургас да бъде гарант за модернизиране на училището, както по отношение на материалната база, така и като учебни програми, в които да намерят място и специалистите от бранша, като наставници и консултанти.

В Община Бургас успешно се развиват политики в областта на професионалното образование, като приоритетна през тази година е програмата "Професии в бъдещето" - за модернизиране на професионалното образование като инфраструктура, професионални направления и свързаност с бизнеса. Целта е стимулирането на образователни инициативи за подготовката на кадри, съобразено с изискванията и целите на бизнеса в региона. Добрата професионална подготовка на кадри в областта на морското дело в гимназията ще развие потенциала й и ще отговори на потребностите на бизнеса.

Към настоящия момент финансовото осигуряване на Морското училище е ангажимент на Министерството на образованието. С предложената промяна то ще се осъществява от бюджета на Община Бургас. Тя ще придобие и собствеността върху всички недвижими имоти на училището, които досега бяха държавна собственост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: