Община Бургас провежда профилактична програма за две редки заболявания при децата

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:03 / 31.05.2021
1512
Община Бургас стартира нова профилактична програма за откриването на две редки генетични заболявания, които може да доведат до инвалидност. Това са мускулна дистрофия на Дюшен и ароматна L - аминодекарбоксилазна недостатъчност.

Профилактиката се състои в извършването на безплатен генетичен скрининг. Той ще се извършва от днес, 31 май, до 4 юни включително от 15.00 до 17.30 часа в сградата на ДКЦ I на бул. "Стефан Стамболов“ № 73.

Поводът за профилактичната кампания е Денят на детето, а идеята за здравната услуга е на Бургаската педиатрична асоциация, Община Бургас и Диагностично – консултативен център I.

Характерно за заболяванията е, че симптомите им се припокриват с тези на познати заболявания като някои форми на епилепсия, детска церебрална парализа, изоставане или промени в нервно-моторното развитие на децата. Поставянето на правилната диагноза е условие за осигуряване на своевременно лечение.

Подходящи да се възползват от безплатния скрининг са деца на възраст до 18 години, с един или повече от следните симптоми:

- По-късно прохождане

- По-късно проговаряне

- Изоставане в моторното развитие

- Мускулна слабост

- Загуба на моторните умения

- Трудност при изкачване на стълби

- Трудност при бягане и катерене

- Често падане или тромавост

- Клатушкаща се походка

- Ходене на пръсти

- Болки в мускулите

- Намалена издръжливост

- Поведенчески промени

- Понижение на мускулния тонус

- Скованост на мускулите

- Неволеви мускулни съкращения / потрепвания

- Неволеви очни движения

- Обучителни трудности

Вече са осигурени безплатните генетични тестове, при които се използва суха капка кръв. Желаещите да се включат в кампанията може да се запишат в ДКЦ I от 15.00 до 17.30 часа на тел.: 056 810 571.

До този момент Община Бургас реализира успешно други няколко кампании, в които се извършиха изследвания за мързеливо око, затлъстяване и гръбначни изкривявания. Целта на профилактичните прегледи от този тип е да се осигурят качествени медицински грижи за бургаските деца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи
Безплатни прегледи за разширени вени организират в УМБАЛ Бургас
Много работа за лекарите от УМБАЛ Бургас по празниците
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
Не пропускайте Летния Никулден в Бургас
Тикнаха криминален тип от "Изгрев" в затвора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).