Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Поморие получи одобрение за финансиране на иновативен проект за управление на отпадъците
Автор: ИА Фокус 17:42 / 17.03.2023Коментари (0)2363
© Община Поморие
Програма LIFE на Европейската комисия (ЕК) одобри за финансиране внесеното от Община Поморие предложение за реализиране на проект "Холистичен подход в управлението на отпадъците при прехода към кръгова икономика“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Идеята на проекта е разработване и частичното прилагане на иновативна схема за управление на отпадъците в община Поморие, като за добра практика е разработената и изпълнявана схема за управление на отпадъците в град Парма, Италия. Проектът ще е с продължителност около 3 години.

С реализирането на проекта предстоят публични обсъждания с бизнеса и гражданите за съгласуване на промяната на системата за управление на отпадъците, която се състои и в промяна в приложимите наредби, включително и за местните данъци и такси; Ще се създаде цялостна информационна система за управление на отпадъците с цел  изпълнение на мерки и инвестиции за преминаване към подхода от гр. Парма, а именно "Плащаш колкото изхвърляш“.

Сред основните дейности е изготвянето на: Анализи на съществуващата организация на сметосъбирането в община Поморие; Документация и статистика за честота на предоставяне на услугите; Анализ на съществуващите съоръжения за третиране на отпадъци в региона и др. Тези анализи ще се осъществят под ръководството на г-н Габриел Фоли от Парма, партньор по проекта.

С внедряване на кръгови системи за управление на битовите отпадъци  в община Поморие се цели да се намали количеството на депонираните  отпадъци и да се увеличи количеството на разделно събраните за рециклиране. Интегрираната ITC платформа за управление на отпадъците включва отчитане честотата на вдигане и вида на всеки зачислен в платформата контейнер/кофа, оборудвани с RFID таг/етикет, предаване в реално време на GPS позиция на сметосъбиращия камион и др.

Иновативната идея на Община Поморие получи подкрепата на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, Асоциация на еколозите от общините в България /АСЕКОБ/ и Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, а проектът ще се изпълнява съвместно с четири партньори, три от които от България и един от Италия.

Очаква се поканата за официално подписване на договора за финансиране да бъде изпратена до Община Поморие през месец юни 2023 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: