Общината: В бъдещата индустриална зона край Равнец ще има общежитие и детска градина

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
14:40 / 06.08.2019
1564
Капацитетът на Индустриален и логистичен парк плюс зоната край град Българово, с размери съответно 300 и 100 декара, е пред изчерпване. Върху техните терени или вече работят нови предприятия, или земята е купена и предстои изграждането на такива. Община Бургас няма време за губене и, за да задържи интереса на инвеститорите, вече изготви проект на подробен устройствен план за изграждане на индустриална зона върху бившето военно летище край село Равнец. Той е съгласуван с експлоатационните дружества и с него се обособяват урегулирани поземлени имоти за чисти производства и високотехнологични обекти, съобщават от Община Бургас.

В територията е предвидена възможност за изграждане на общежития за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, зона за спорт и отдих. Целта е да се осигури привлекателна среда за труд, бърз достъп от дома до работното място и социално обслужване. В планировката е осигурена възможност за транспортен достъп и захранване с мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Зоната има потенциал да се оформи като съвременен индустриално-логистичен парк. Тя е с внушителния размер от над 3000 декара и осигурява перспектива за развитие с хоризонт двадесет и повече години напред във времето.

Темата за превръщане на старото летище в индустриална зона повдигна пръв преди няколко години кметът Димитър Николов. След негово искане правителството на Република България прехвърли огромния имот на Община Бургас, за да може тя да изготви необходимата първична и трудоемка документална работа. Вече има проведени разговори между кмета и държавната власт за осигуряване на финансиране за изграждане на първоначална инфраструктура, за да може да започне усвояването на първите терени.

В момента тече проверката на новия ПУП за оказване въздействие върху околната среда. След това той подлежи на одобрение от общинския съвет. Въпрос на следващи съвместни действия на местна и държавна власт е стартът за изграждане на инфраструктура и преговори с бъдещите инвеститори, които желаят да изградят там своите предприятия и да наемат служители.

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
04.05.2023 Бачийски бие аларма за Равнец
11.04.2023 Голям инвеститор влага милиони в Равнец
29.04.2022 Летището в Равнец май ще продължи да си пустее
07.04.2022 Румен Радев и министри били съгласни да се изгради завода в Равнец
07.04.2022 Министерството на отбраната: Летателните способности на летището в Равнец трябва да бъдат запазени
06.04.2022 Изненада: Министерството на транспорта поиска летището в Равнец да стане държавна собственост!
Още новини от Новини от Бургас:
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).