Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общината иска да удвои капацитета на Пречиствателната станция в "Меден рудник" до края на 2012-а
Автор: Екип Burgas24.bg 12:05 / 15.06.2010Коментари (0)1073
©
Община Бургас заяви и защити желанието си до края на 2012 г. да бъде увеличен капацитетът на новата Пречиствателна станция за отпадни води в "Меден рудник". Това се случи по време на среща с членове на Комитета по наблюдение на ОП "Околна среда 2007 - 2013". В нея участваха зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова, директорът на дирекция "Евроинтеграция" Руска Бояджиева и други общински експерти, зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, Валери Натан и Стабула Натаси от Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия, Милена Новакова от Главна дирекция "Околна среда" в ЕК.

Ивелина Василева, която е бивш зам.-кмет на Бургас, заяви, че с гордост води колегите си от Европейската комисия в Общината с най-голям административен капацитет.

На срещата присъстваха и представители на ВиК - Бургас, включително изпълнителният директор Ганчо Тенев. С тяхна помощ Община Бургас убедително представи позицията си по въпроса за бъдещето на ПСОВ - "Меден рудник".

Пречиствателната станция е нова, струва над 6 млн. лв. и е изградена със средства по предприсъединителните фондове на ЕС. При подготовката на проекта обаче не са били отчетени бързите темпове, с които се развива най-големият бургаски жилищен комплекс. По неофициални данни в момента той има 70-80 000 жители, а сегашният капацитет на ПСОВ е да обслужва 45 000 жители. При първоначалното планиране, без срок във времето, са предвидени етапи 2 и 3 за разширение на съоръжението, с които капацитетът му буквално би се удвоил. Според зам.-кмета Атанаска Николова сега е подходящото време за разширяване на ПСОВ. Това може да стане паралелно с изпълнението на проекта за рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационна мрежа на "Меден рудник", спечелен от Община Бургас по ОП "Околна среда". Неговата стойност е 17 млн. лв., а срокът за изпълнение е до края на 2012 г. 

Намерението на Община Бургас е още тази година да подготви проект, с който да кандидатства за финансиране на етапи 2 и 3 за разширение на ПСОВ - "Меден рудник", като срокът за изпълнение бъде обвързан с този на проекта за 17 млн. лв.

Представителите на Европейската комисия зададоха резонни въпроси: Дали наистина е спешна нуждата от разширение на съоръжението, дали в момента работи с пълния си капацитет, какви е дебитът на водата, преминаваща през системата?

От ВиК - Бургас представиха статистика за работата на ПСОВ - "Меден рудник" от януари тази година досега. От нея стана ясно, че откакто съоръжението е в експлоатация, дебитът е 100 л./сек., при заложени по проект 55 л./сек.

Община Бургас се ангажира да подготви и представи в подробен документален вид своето предложение, а висшестоящите органи ще преценят тежестта на нейните аргументи.

По време на срещата беше обсъден още напредъкът на местната администрация по останалите водни проекти, спечелени по ОП "Околна среда":

* Вече споменатият проект за рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационна мрежа на "Меден рудник", на стойност 17 млн. лв.

* Изграждане на канализация в квартал Долно Езерово, на стойност над 6 млн. лв.

* Техническа помощ за подготовка на интегриран проект за управление на питейни и отпадни води - с. Рудник и м.с. Черно море, на стойност 479 000 лв.

* Техническа помощ за подготовка на интегриран проект за управление на питейни и отпадни води - кв. Горно Езерово, на стойност 391 640 лв.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Академичната общност излиза на протест
Hills of Rock 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: