Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общината наема частна къща в "Сарафово", поради липсата на достатъчно класни стаи за учениците
Автор: Екип Burgas24.bg 13:06 / 14.09.2022Коментари (0)4126
© Burgas24.bg
Общинските съветници подкрепиха днес единодушно предложението на кмета Димитър Николов да бъдат осигурени 10 000 лв. от бюджета за 2022 г. за обезпечаване на наем, електроенергия и частично обзавеждане на помещения извън сградата на ОУ "Христо Ботев“ - кв. "Сарафово“, които да се използват за учителска стая, ресурсен кабинет и място за провеждане на индивидуалните часове на ученици.

"През първия мандат наследих преписка за училището в кв. "Сарафово“ за закриване, защото имаше 60 деца и трябваше Община Бургас да финансира издръжката на маломерни паралелки, за да не го закрие. Дотогава с ваши решения дофинансирахме маломерните паралелки. От известно време това не се налага, защото от 60, децата които сега се обучават там са над 250, а следващата учебна година ще минат 300. От година и половина сме в активна кореспонденция с министерството на финансите и министерството на образованието, държавата да отпусне средства за изграждане на нов корпус към училището. Не получихме никаква подкрепа и в момента сме в парадоксалната ситуация да наемаме съседни частни къщи, с които да осигурим учителски стаи и ресурсни кабинети, тъй като законът не позволява в частни къщи да има класни стаи. Тези средства са за наема на частна къща до края на годината“, каза кметът Димитър Николов по време на заседанието на местния парламент.

"Искам да ви предупредя, че исканията за допълнително финансиране за наем с тази докладна няма да се изчерпат. Изграждането на училища е държавен приоритет, а се получава че общините ги изграждат за своя сметка. С кредитен ресурс осигурихме средства за дофинансиране на тази сграда, стартирахме подписка с помощта на родителите и дарителска кампания, но за съжаление средствата не достигат“, допълни още Николов.

Община Бургас вече осигури 1 200 000 лв., за да стартира изграждането на новия корпус на училището в кв. "Сарафово“, които обаче не са достатъчни за построяването му.

В докладната записка на кмета се посочва, че в последните години кв. "Сарафово“ е предпочитано място за младите семейства, които всяка година пристигат в Бургас. Учениците в кв. "Сарафово“ в момента са с 50 повече от предната година, което означава, че в първи клас в училището ще постъпят още две нови паралелки, за които няма класни стаи. За нарастването на броя на жителите в квартала свидетелства и увеличеният брой на децата, които посещават ДГ "Ален мак“ в кв. "Сарафово“.

Тенденцията за увеличаване на учениците в ОУ "Христо Ботев“ в кв. "Сарафово“ се наблюдава още от 2018 г., когато в него се обучават на две смени 211 ученици, през 2019 г. техният брой се увеличава на 218, през 2020 г. са 230, а 2021 г. вече са 238 ученици, разпределени в 11 паралелки. Това означава, че за нормален учебен процес са необходими 11 учебни стаи, а училището разполага с 8.

Докладната записка е резултат от постъпващите в последните няколко години искания от ръководството на училището, както и от представители на родителската общност, в които се обосновава спешна нужда от разширяване на сградния фонд и материално-техническата база на училището. Още преди година и половина Община Бургас съвместно с ръководството на училището подготви проект, включващ изграждане на пристройка към съществуващата сграда, основен ремонт на училището и подмяна на отоплителната инсталация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: