Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общинска наредба пази емблематичните сгради на Бургас
Автор: Иван Сотиров 09:47 / 18.05.2020Коментари (0)807
©
Да бъде изготвена наредба, с която да се определят изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на Бургас. Документът трябва да изисква спазването им от техните собственици или инвеститори. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Николай Стоянов и арх. Петър Статев.

През пролетта на 2019 г., Народното събрание прие някои изменения и допълнения на Закона за устройство на територията, като с едно от тях законодателят дава възможност на местната власт да определя специфични изисквания за облика на градските пространства.

Вносителите на докладната обръщат внимание, че общините биха могли да определят и допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкция, основни ремонти на сгради, свързани с опазването на архитектурните ансамбли и градската среда.

За да се случат всички тези неща обаче, Законът постановява, че е необходимо Общинските съвети предварително да приемат специални наредби.

"Ние считаме, че изготвянето и приемането на такава наредба е изключително необходимо за град Бургас. Eдно от нещата, за които нейните разпоредби трябва да допринесат, е подобряване на състоянието на сградния фонд в Бургас. В старата част на нашия град например, все още съществуват множество стари търговски и жилищни сгради, с прекрасни форми и изящни фасади. Повечето от тях са творение на известни архитекти и проектанти, сред които както българи, така и чужденци. Става дума за сгради, строени преди първата половина на ХХ в., повлияни от модерните тогава в Европа неокласицизъм, ренесанс, барок, модерн, рококо и сецесион, като има и немалко такива, издигнати още през XIX в. Една част от тях имат статут на паметници на културата с различно значение или на недвижими културни ценности. Те безспорно красят улиците в ЦГЧ и придават на Бургас един по-стойностен и по-културен облик. Опазването и поддръжката им в добър вид привлича погледите на гостите на града, влияе положително на неговия имидж и оказва благоприятно въздействие върху туризма", мотивират се общинските съветници.

Те обръщат внимание, че в Бургас, през последните години, е свършена огромна по обем работа. Със средства на общината са изработени проекти за възстановяване на множество фасади на сгради в ЦГЧ, като по-голямата част от тях вече са изпълнени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: