Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общински съветници алармираха министър за проблем със спортното училище в Бургас
Автор: Иван Сотиров 15:10 / 24.01.2020Коментари (0)1349
©
Общинските съветници от "Движение България на гражданите" ще алармират министъра на младежта и спорта за проблем с учебната и спортно-тренировъчна база на СУ "Юрий Гагарин" в Бургас, стана ясно по време на пресконференция, дадена от тях в партийната централа. Питането до Красен Кралев ще бъде изпратено в първите работни дни на следващата седмица.

"Получихме тревожен сигнал от страна на председателя на Обществения съвет към Спортното училище в Бургас. Касае се за много сериозен проблем, ненамиращ решение вече близо 50 години, а именно - незадоволително състояние на учебната база, както и за липсата на спортно-тренировъчна такава в спортното училище. От 2012 г. училището е със статут на държавно, което силно ограничава правомощията на местната власт по отношение на финансиране. Въпреки постиженията на младите спортисти, прославили Бургас и България на редица Световни и Европейски първенства, липсата на нормална база значително е намалила интереса към учебното заведение през последните няколко години. На възпитаниците на СУ "Юрий Гагарин" – Бургас се налага да сменят по няколко автобуса на ден, за да стигнат до спортните бази, в които да тренират, тъй като са на двуразов режим на тренировъчен процес. Така от загубата на време един път страда тренировъчният ритъм и втори път интелектуалното им развитие", разясни лидерът на ДБГ-Бургас.

През 47-годишната си история училището никога не е разполагало със собствена база, като през годините неколкократно е сменяло своето местонахождение. В момента учебното заведение се помещава в бивше работническо общежитие на бургаския комплекс "Зорница", делейки общ сграден фонд с Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев". Процентното съотношение на ползването на полезните площи между двете училища е 80 % на 20 % в полза на Спортното училище, което заема първи, втори, трети, четвърти, пети и шести етаж от сградата. Важно е да отбележим, че сградата, дарена от Община Бургас, не е пригодена за учебен процес, въпреки че по нея са правени множество ремонти и подобрения в годините.

"През декември месец 2019 г. в медийното пространство излезе прессъобщение от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в което ведомството гарантира еврофинансиране за ремонт и модернизиране на редица държавни и общински училища. В съобщението се посочва още, че Държавното спортно училище "Юрий Гагарин" в Бургас най-накрая ще бъде обновено и ремонтирано. В Бюджет 2020 г. на Община Бургас също има заложени 150 хил. лева. От ръководството на Спортното училище обаче твърдят, че до тях подобна официална информация не е достигала, както и това, че ремонтирането на сградата не би решило проблема с липсата на тренировъчна база. От училището споделиха още, че имат устно уверение на местната власт същата да им предостави безвъзмездно подходящ терен за строителство, както и одобрен функционален проект за учебна сграда с общежитие и  прилежащи спортни обекти", допълни Табаков.

Питанията, които съветниците отправят до министър Красен Кралев, са следните:

Разполага ли Министерството на младежта и спорта с наличен финансов ресурс за тази или следващата година за изграждане на нова учебна и спортно-тренировъчна база на СУ "Юрий Гагарин", гр. Бургас? Ако не, какво възпрепятства предвиждането на такъв?;

Осигурено ли е финансиране по ОП "Региони в растеж" 2014-2020" година за модернизирането на настоящата сграда на СУ "Юрий Гагарин", гр. Бургас и Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев" и ако да - кога ще стартират строително-монтажните работи?;

Има ли проведени разговори между Министерство на младежта и спорта и представители на Община Бургас, касаещи бъдещото развитие на Спортното училище в посока изграждане на нова база на училището? Съществува ли идеен проект?

Междувременно от ДБГ ще настояват за увеличения на броя на пътуванията с градския транспорт на учениците от Спортното училище, които да бъдат субсидирани от Община Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: