Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Oбщински съветник: Срамота - общината хвърли 300 000 лв. за Продиджи
Автор: Екип Burgas24.bg 12:13 / 01.09.2010Коментари (2)1386
© Burgas24.bg
Ще искам точен отчет за средствата, с които можехме да видим истинска култура, а не овъргаляни в тревата наркомани, казва общинският съветник и лидер на партия "Средна европейска класа" , каза Георги Манев

- Г-н Манев, Гого Найденов и близките му опровергаха онзи ден жълтите издания, че сте източили част от средствата за лечението му под претекст, че организирате дарителската кампания и така сте имали достъп до сметките. Вие замълчахте. Защо?
- През последните години аз съм повече общественик, отколкото бизнесмен. Хората ме познават и в двете ми качества. За много благотворителни мероприятия, включително и за "Мери бойс бенд", което ще е утре, вторник, в Летния театър, съм се ангажирал по някакъв начин. Гого ми е приятел, били сме в една група предния мандат в Общинския съвет. Той е в ръководството на партия "Средна европейска класа" - факт, който умишлено не афиширахме, за да не политизираме хуманната идея да му се помогне от всички посоки. Аз съм един от най-близките му приятели и е естествено да организирам такова мероприятие. Дойдоха много певци, средствата за тяхните нощувки и храна бяха поети от мен, както и други разходи, за които никога не бих казал. А в жълтата преса излезе информация, че съм бъркал в сметката. Аз не знам колко пари има в нея, инициативата в София беше на Стефан Димитров и бе под егидата на министъра на културата Вежди Рашидов, респ. на държавата. Подобни сметки, след случая с Красимир Горсов, бащата на пострадалото момиче от катастрофата със Стависки, се наблюдават сериозно от държавата. Още в началото на кампанията едно от условията ми беше да нямам пълномощни, да не разписвам платежни. Заех се да помогна от чисто сърце. А бях опетнен.

- Ако Гого не беше член на Вашата партия, отново ли щяхте да застанете зад тази кампания?
- Знаете, че съм имал клуб с жива музика и съм издържал куп артисти, чиито имена не бих споменал, за да не ги обидя. "Фанданго" съм ги създал аз. "Акага" са ми приятели. Много известни музиканти, които искаха да си останат в България, са работили при мен. Та на Гого ли няма да помогна?!

- Да, но покрай тези благотворителни акции трупате дивиденти, правите си политически ПР?
- Аз не обявявам тези акции, никой досега не знаеше, че аз стоя зад кампанията на Гого. По негова покана дойдох на пресконференцията.В Операта, когато беше големият концерт, се появих заедно с Инициативния комитет, в който се бяхме събрали политици от различни партии, обедине ни от любовта към каузата, а не да си правим лични политически ПР -акции.

- Имахте дискотеки с най-последните музикални стилове, а се обявихте против фестивала Спирит оф Бургас, защо?
 - Една офшорка като "Онтайм", регистрирана на Панамите, не си плаща данъците в Бургас. Общината може да контролира стопанисваните от нея заведения на плажната ивица, но не го прави. В същото време тази офшорка вдига изкуствено цените на всички регистрирани търговци в Бургас - в ЦГЧ, Приморски парк, "Славейков". Те си плащат добросъвестно таксите и данъците и от тях се формира бюджетът за култура. Друга фирма, чийто официален собственик е близък до "Онтайм", осъществява кетъринга на Спирит оф Бургас. Нямам нищо против частните компании, които организират такива мероприятия, а общината само логистично им помога, без субсидия. Но 300 000 лева общински пари са огромна сума и те могат по-правилно да се пренасочат в други пера за култура.

- Казахте, че ще направите питане в Общинския съвет как се изразходват средствата за фестивала. Имате ли някакви данни?
-Можем да вземем пример от Каварна. Целият бг-елит, който иска да слуша качествена музика, ходи там. Да се вземе пример от кмета на този град, който организира фестивал с известни групи. Защо даваме тези 300 000 лева? С тази сума и без подкрепата на каквато и да е софийска организация може да се направи фестивал. Знам цените на "Уайтснейк", "Рембоу" и на други групи, които могат да дойдат и привлекат сателитни по-малки групи и да се почувства духът на Бургас.

- Духът на Бургас е относително понятие, за едни е Спирит, за други е Международен фолклорен фестивал, за трети е "Бургас и морето". Това не е ли поколенчески проблем?
- Когато говорим за финансиране, проблемът с поколенията не стои, първо трябва да се гледа и защити общият интерес на бургазлии. С 300 000 може да се направи така, че да се възвърнат повече пари и да се получи културно мероприятие, да напълним бургаските хотели, а не да спят наркомани по плажа. Знам, че има такива фестивали, но защо не черпим опит от друг тип , от които влизат средства в общината, а тя после да ги реинвестира във фестивали. А не просто да се хвърлят едни 300 000 лева, за да чуем "Продиджи". С три световни диджея можеха да се съберат много повече хора. На "Продиджи" имаше 20 000 души, същата вечер в "Какао бийч" в Слънчев бряг също се събраха толкова хора. Двама диджеи струват по 10 000 евро и събират същия брой публика. Когато се изразходват средства на данъкоплатците, трябва да видим и финансовата страна на дейността.

- В залата за сесии въпросът ще стане веднага политически и ще Ви обвинят, че сте в комбина с Валери Симеонов и "Независимите" по тази тема?
- Те не са взимали отношение за фестивала, само аз и Гого сме го правили.

- Очаквате ли подкрепа от тяхна страна, за да има дебат?
- Те са отделна политическа партия. Тук говорим повече за култура, отколкото за политика и преди всичко за политика в културата, защото от нея се създава икономиката. Тя е приоритет на нашата партия. Аз се срещам с млади хора, не знам коя част от младите хора има предвид администрацията, като говори за Спирит, но има такива, които нито веднъж не са го посещавали, както и по-възрастно поколение, каквото е това на Гого. Той казва, че това не е неговият дух.

- От култура, знаете, че не се печели, общината трябва да я дотира?
- Ще ви дам пример с първия частен ансамбъл "Българе", който се самоиздържа. Трудно е в криза, но 90 души се издържат, защото търсят спонсори.

- Сега се задава друго международно събитие в Бургас, срещу чиито инициатори Вие хвърлихте огън и жупел- Международният турнир по спортни танци. Заради споровете между двата конкурентни комитета по организирането , общината отказа да го подпомогне финансово. Доволен ли сте?
- Всяка година общината отделя от 70 до 120 000 лева за него. Това е спортно мероприятие и аз исках да въведа ред в начина на финансиране. Доволен съм, че клубът сам ще финансира мероприятието. Доволен съм, че не ощетихме за поредна година бургазлии. При него се завишаваха цените на услугите, които с цел ощетяване на общината в полза на един човек.

- Кой е той ?
- Председателят на клуба по спортни танци "Бургас 75" Андрей Тодоров.

- Той лично се е облагодетелствал ли?
- Във връзка с проверката, която направих, установих, че миналата година са изразходвани 70 000 лева, те са целеви и са дадени за определен период от време, за седмицата, в който се провежда турнирът, а в отчетните документи по организирането му се вижда, че има изразходвани средства, които са от частен характер - самолетни билети, пътувания 15 дни след турнира и те са за 4 -5 000 лева. Доста нарушения, които ми направиха лошо впечатление и си подадох оставката като член на УС на същия този клуб. Очакваме финансовата проверка да излезе от администрацията, ако не, ще предизвикаме такава и ще сезираме прокуратурата.

- На юлската сесия отправихте питане към администрацията, свързано с дискотека "Текила" в Морската градина - шумна била, незаконна била. Тъй като я свързвате с вечния Ви враг Ваклин Стойновски, затова ли го правите?
- Аз направих две питания, едното е за общинските помещения, които ползва ТВ-Микс за офиси и студия в жк "Лазур", за срока на наемния договор с нейния собственик Георги Иванов. Тази телевизия неправомерно използва помещение от 1000 квадрата за смешната сума от 3 лв. на квадрат. И второто ми питане беше свързано с дискотека "Текила". Този клуб е сериозен шумозамърсител. Представят се документи за обект, който е под земята, под реално експлоатиращия се. Дискотеката е въведена неправомерно в експлоатация. Позволили са й да работи по чл. 56 от Наредбата за временни обекти, според която могат максимум до два модула да се използват. Дискотеката е повече от 30 квадрата, колкото позволява чл. 56. Тази дискотека се стопанисва от офшорка и не внася нито един лев в общинската хазна. Ако го питате Стойновски той ще ви отговори, че не е негов.

- Дали са изрядни другите двете съседни дискотеки "Елит" и "Алиби", които бяха Ваши?
- Преди осем години аз ги управлявах. Не съм ги посещавал отдавна. Прекратил съм тази дейност, занимавам се с друго.

- И не знаете кой ги стопанисва?
- Не, надявам се общинската администрация да направи сериозна проверка на всички заведения. Не ги толерирам.

- Те се намират в едни общински помещения, за които също не се плаща сериозен наем?
- Ние говорим за начин на функциониране на търговската дейност. "Елит" и "Алиби" са въведени в експлоатация по член 120, а не по този за временни обекти, какъвто е случаят с "Текила".

Вашето мнение относно фестивала Spirit of Burgas можете да дадете в коментарите под статията или на анкетата на главната страница на Burgas24.bg.

Източник: factor-bs.com








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
този е голям лъжец и мошеник, никой не му вярва.....а и много смешно един отявлен наркоман да говори за наркотици.....
0
 
 
Тоя не спря да се прави на интересен. Какво направи за града и какво за себе си през двата мандата в Обс- Бургас? Построи няколко кооперации, от които спечели доста в личен план и беше инициатор за поставянето на светофар на бул.Д.Димов и входа за морската градина. Освен да се исказва с бесмислици и да се прави на опозиционер друго няма. Никой няма да гозапомни с нещо добро.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: