Общински съветник настоява да се изработи нов проект на Наредбата за преместваемите обекти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:48 / 13.08.2018
2560
Да се създаде временна комисия, която да се заеме с изработването на Проект за Наредбата за преместваемите, предлага общинският съветник Живко Табаков, установи справка на  Burgas24.bg.

Комисията, която Табаков предлага да бъде сформирана, трябва да е от 13 члена, от които 7 общински съветници, двама представители на НПО-та и 4 на общинска администрация, определени от кмета на Бургас. Те ще имат два месеца от влизане в сила на настоящото решение, за да изработят проекта за наредба.

В докладна записка Табаков посочва, че през последната една година действащата Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на община Бургас е станала обект на множество критики от страна на дребния и средния бизнес в града. На няколко пъти са правени опити за промени в текстовете. Една част от тях бяха приети, други отхвърлени, но така и не се стигна до създаването на пълен и безпристрастен документ, съобразен и удовлетворяващ нуждите на бизнеса, на обикновения гражданин, решил да развива търговия.

"При последното разглеждане на промени по Наредбата, внесени от мен през месец април и засягащи най-вече улесняване на процедурата по кандидатстване за обекти по чл. 56, разграничаване между "сезонни" (за продажба на стоки и услуги със сезонен характер) и "срочни" (маси, декоративни елементи, чадъри и слънцезащитни устройства за обслужване на питейни заведения и заведения за хранене и развлечение) обекти, както и по-ефективна работа на Комисията, сред общинските съветници надделя мнението, че е нужно цялостно пренаписване на същата, тъй като коригирането на отделни членове и алинеи не е само неработещ вариант, но и до голяма степен вреден за бизнес климата в Бургас.

В същото време Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес заведе дело в Бургаския административен съд срещу два от текстовете на Наредбата, приети месец по-рано на сесия на Общински съвет, касаещи състава на Комисията, разглеждащ подадените заявления за издаване на разрешителни за поставяне на сезонни обекти, и критериите, по които се отдават обектите (чл. 5, ал. 4 и чл. 6, ал. 1 от Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на община Бургас).

Тези действия от страна на бизнеса дават ясен сигнал, че Наредбата в сегашната й формулировка не само че не се възприема, но и създава възможности за корупционни практики, усещане за непрозрачност и пристрастни оценки от страна на Комисията, разглеждаща постъпилите заявления.

Считам за нужно и спешно изготвянето на нова Наредба с активното участие на представителите на дребния и средния бизнес в Бургас, каквото желание те нееднократно са заявявали. Коректно е да се отбележи, че на няколко пъти се правиха опити за сближаване на позициите на страните по казуса, но без реален краен резултат", посочва в докладната записка Табаков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).