Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общински съветник предлага да се изградят площадки по безопасност за движението в 33 бургаски училища
Автор: Иван Сотиров 12:41 / 10.01.2020Коментари (0)2284
©
Да бъдат заложи 66 000 лева в бюджета на Община Бургас за 2020 г., с които да бъдат изградени площадки по безопасност за движението  по пътищата (БДП) във всички 33 бургаски училища, в които учат деца 1 и 2 клас. Това предлага общинският съветник от ДБГ Манол Тодоров, установи справка на Burgas24.bg.

На територията на община Бургас има 1 начално училище, 22 основни училища, както и 10 средни училища. Всяко едно от тези училища разполага с двор, на който може да бъде изградена площадка по БДП.

Изграждането на подобни площадки на територията на всички бургаски училища, които имат ученици от 1 и 2 клас, ще направят часовете по БДП не само по-интерактивни за всички ученици, но така също децата лесно ще добият най-важните и основни навици, които са им необходими, когато стават участници в пътното движение, мотивира предложението си Тодоров.

Близо 40 деца загиват от катастрофи в България всяка година, а стотици деца са ранени вследствие на пътни инциденти. За повечето хора това е статистика, но за семействата на тези деца това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи на един човек. Всички знаем, че България се намира на челно място в черната статистика по брой загинали на пътя и всяка година всички ние участваме във "войната по пътищата“. Пътната превенция е може би най-важното, в което трябва да се съсредоточим, за да се преборим с тази "война“.

Характерът на човек се формира още от най-ранна детска възраст. Обучението на децата за това как да се държат около и на пътя също трябва да започне от ранна детска възраст. Статистически погледнато най-удачното време за теоретични и практически занимания при децата е началното училище (1 и 2 клас). Тези занимания и обучения биха могли да се обобщят в четири основни направления. Първото е обучение и формиране на навици за безопасно участие в движението. Другото е правилен превоз на децата и създаване на безопасна инфраструктура, съобразена с особеностите на детската възрастова група. Важен е добрият личен пример от страна на възрастните участници в движението (семействата). Трябва да има и взаимодействие между държавните институции, органите на местната власт и неправителствените организации.

За всеки един от тези фактори е необходима не само теоретична подготовка на децата, но най-вече нужда и от практическа такава. Учебните заведения имат заложени в учебните си програми часове по БДП но в учебните заведения липсват условия за провеждане на практически занимания, в които на децата да бъде показано: как и къде е безопасно да пресичат улицата, как и къде е безопасно да управляват велосипеди и други превозни средства, как да се държат около и на пътя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: