Общински съветник предлага да се изградят площадки по безопасност за движението в 33 бургаски училища

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
12:41 / 10.01.2020
2294
Да бъдат заложи 66 000 лева в бюджета на Община Бургас за 2020 г., с които да бъдат изградени площадки по безопасност за движението  по пътищата (БДП) във всички 33 бургаски училища, в които учат деца 1 и 2 клас. Това предлага общинският съветник от ДБГ Манол Тодоров, установи справка на Burgas24.bg.

На територията на община Бургас има 1 начално училище, 22 основни училища, както и 10 средни училища. Всяко едно от тези училища разполага с двор, на който може да бъде изградена площадка по БДП.

Изграждането на подобни площадки на територията на всички бургаски училища, които имат ученици от 1 и 2 клас, ще направят часовете по БДП не само по-интерактивни за всички ученици, но така също децата лесно ще добият най-важните и основни навици, които са им необходими, когато стават участници в пътното движение, мотивира предложението си Тодоров.

Близо 40 деца загиват от катастрофи в България всяка година, а стотици деца са ранени вследствие на пътни инциденти. За повечето хора това е статистика, но за семействата на тези деца това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи на един човек. Всички знаем, че България се намира на челно място в черната статистика по брой загинали на пътя и всяка година всички ние участваме във "войната по пътищата“. Пътната превенция е може би най-важното, в което трябва да се съсредоточим, за да се преборим с тази "война“.

Характерът на човек се формира още от най-ранна детска възраст. Обучението на децата за това как да се държат около и на пътя също трябва да започне от ранна детска възраст. Статистически погледнато най-удачното време за теоретични и практически занимания при децата е началното училище (1 и 2 клас). Тези занимания и обучения биха могли да се обобщят в четири основни направления. Първото е обучение и формиране на навици за безопасно участие в движението. Другото е правилен превоз на децата и създаване на безопасна инфраструктура, съобразена с особеностите на детската възрастова група. Важен е добрият личен пример от страна на възрастните участници в движението (семействата). Трябва да има и взаимодействие между държавните институции, органите на местната власт и неправителствените организации.

За всеки един от тези фактори е необходима не само теоретична подготовка на децата, но най-вече нужда и от практическа такава. Учебните заведения имат заложени в учебните си програми часове по БДП но в учебните заведения липсват условия за провеждане на практически занимания, в които на децата да бъде показано: как и къде е безопасно да пресичат улицата, как и къде е безопасно да управляват велосипеди и други превозни средства, как да се държат около и на пътя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).