Обсъждат развитието на енергийните кооперативи в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:54 / 18.10.2021
501
На 21 октомври от 10:00 ч. ще се проведе уебинар "Развитие за енергийните кооперативи в България“, чийто организатори са ЦЕЕ ЕнЕфект, ОМЕЕ ЕкоЕнергия, Грийнпийс, Център за изследване на демокрацията, с подкрепата на Европейската климатична фондация и Energy Cities.

Събитието ще представи полезни практически съвети и примери за насърчаване на производството на възобновяема енергия на местно равнище, като ще бъдат представени както възможности за подкрепа за енергийни кооперативи в България, така и най-добрите практики от региона.

В събитието ще участва Марио Райн - кметът на Крижевци (Хърватия), градът с може би най-известния и успешен енергиен кооператив в югоизточна Европа. Той ще бъде подкрепен от Никос Манцарис от Green Tank (Гърция) и Ана Джокич от Elektropionir (Сърбия) – представители на други реални практики за споделено производство на възобновяема енергия от региона.

Местното производство на енергия е ключът към декарбонизираната икономика и решаваща стъпка в борбата с изменението на климата. Става дума за нещо повече от ветрогенератори и слънчеви панели. Енергията, произведена в дадена община, може да помогне за постигането на нов баланс между местната и глобалната икономика. Енергийните общности могат да доведат до енергийна демокрация, прокарвайки път за икономика и общество, основани на сътрудничество, а не на конкуренция. Посоката за Европа отдавна е ясна. За съжаление обаче България закъснява с транспонирането на Директивата за възобновяемите енергийни източници, като са необходими бързи действия за наваксване на закъснението и прилагане на добрите практики от региона.

Участници: български общини, НПО, сдружения на (съ)собственици, специалисти в областта на възобновяемите енергийни източници, доставчици на зелена електроенергия, публични дружества (топлофикационни дружества и др.), МСП.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).