Обявиха мерки против разпространението на "син език" в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 22.08.2014
1161
Общинската епизоотична комисия проведе заседание и се обедини около мерки, които всеки местен животновъд трябва да спазва, за да не се допусне разпространение на болестта "син език" в Бургас:

1. Кметовете и кметските наместници от съставните селища на община Бургас да извършат преброяване и регистрация на едрите и дребни преживни животни и в срок до 29.08.2014 г. да предоставят списъците на Община Бургас.

2. При получаване на сигнал за съмнение на болестта син език, да се извършват клинични прегледи на преживните животни.

3. Забранява се придвижването на територията на община Бургас на възприемчиви към болестта син език преживни животни.

4. Изключение от забраната по т. 3 се отнася за животни, предназначени за незабавно клане, след извършен клиничен преглед, термометриране и обработка с инсектицидни препарати без карентен срок и непоказали клинични признаци на болестта син език в деня на третирането. Животните да се придвижват за клане в светлите части на деня.

5. Клането на животни, произхождащи от населени места с радиус 20 км. от населени места с констатирани огнища, да се извършва само в кланици, разположени на територията на същата област или съседна такава, в която има констатирано заболяване син език.

6. Клането на животни, произхождащи от населени места с радиус над 20 км. от населени места с констатирани огнища, да се извършва само в кланици, разположени на територията на области с констатирано заболяване син език.

7. Забранява се пашата на територията на община Бургас на всички възприемчиви животни, в часовете с активен летеж на куликоидите от 19,00 часа до 08,00 часа.

8. Забранява се провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на община Бургас.

9. Собствениците на животновъдни обекти да извършват дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на тор и местата за водопои в населените места, разположени в радиус от 20 км. от заразените животновъдни обекти.

10. Кметовете и кметските наместници от съставните селища на община Бургас да уведомят собствениците на пчелини преди извършване на дейностите по т. 9, с цел предпазване на пчелните семейства от отравяне с препарати, използвани за дезинсекция.

11. Собствениците на животновъдни обекти на територията на община Бургас да извършват периодична обработка на животните с препарати с инсектицидно и/или репелентно действие.

12. Служителите на МВР да оказват съдействие на официалните ветеринарни лекари при контрол на движението на животни.

13. При случаи на умрели от болестта син език животни, стопаните да уведомяват незабавно кмета/кметския наместник на населеното място и Екарисаж - Варна на тел. 0888 22 47 52 и 0889 50 56 51, за прибиране на животните.

14. Препоръчва на стопаните - бенефициенти по схемите и мерките на ДФ "Земеделие", при случаи на умрели от болестта син език животни, да подават заявления във фонда за наличие на форсмажорни обстоятелства.

За информация на бургаските стопани, симптомите на болестта са следните: отоци по тялото и главата, езикът се отпуска и излиза извън устата, язви около уста и анус, висока температура, обилно отделяне на секрети от уста и нос, кашляне, кихане.

Заседанието на общинската епизоотична комисия беше водено от зам.-кмета Красимир Стойчев, който нареди на териториалните директори и кметовете на съставни селища да запознаят животновъдите по места с изброените мерки.


Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
04.05.2015 Около 70 000 ваксини срещу "син език" пристигнали допълнително в Бургаско
09.04.2015 БАБХ: Болестта "син език" не може да се пренесе чрез превозните средства
08.04.2015 БАБХ: Ваксината срещу "син език" не е изчерпана
16.03.2015 Над 214 000 овце ваксинирани срещу болестта "син език"
09.03.2015 Продължава ваксинацията срещу "син език" на животните в Бургаско
29.10.2014 2 580 преживни животни са умрели от "син език" в Бургаско
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).