Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Очакват представянето и приемането на крайния идеен проект за Морската гара
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 29.01.2013Коментари (2)2866
©
Тази седмица се очаква да бъде представен и приет крайният идеен проект за Морската гара, съобщи директорът на бургаското пристанище Диян Димов.

"С Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Община Бургас, държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Пристанище Бургас" изпълняваме много сериозен график, който е реализиран в последните две години като дейност от всяка една от страните в този проект. Той има фиксирани дати, осигурено финансиране и "осигурени кораби" така да се каже. Те ще допринесат тази година да се радваме на една Морска гара, която Бургас наистина заслужава. Очакваме тази седмица да бъде представен и приет крайният идеен проект за Морската гара. Тя ще бъде на територията на 1 и 2-ро корабно място, като крайния срок за построяването по сключения договор е август 2013г. С този проект се надяваме да приключи подготвителната и строителна част на отварянето на града към морето, към приемането на първите пасажери, гости и туристи в Пристанище - Бургас, което е с 110-годишна история. Сложен бе въпросът по съчетаване на различни функции в Морската гара. Има различни световни практики, които използват обектите в районите на пристанищата с многофункционално значение. Опитахме се да съчетаем изискванията за изключителната сигурност при посрещането и обслужването на пасажерите и едновременно митническият контрол, осигуряване на един изключителен комфорт и удобство при самото обслужване, изискване на повечето големи круизни оператори, както и използване в дните, когато няма пасажери", посочи Димов.

В най-натоварените черноморски пасажерски пристанища като Одеса, Ялта и Сочи годишните посещения са около 100, към което се стремим, означава че около 250 дни Морската гара с нейната многофункционалност може да бъде използвана за различни събития като културни мероприятия, предвид това, че Бургас си е поставил за цел да стане културна столица на Европа през 2019 година, обясни той.

По думите на Димов в пасажерския бизнес посещенията се договарят минимум две години предварително и още през 2011 година бяха постигнати първите договорки, които през миналата години са потвърдени и съгласувани.

"На 5 октомври очакваме първия съгласуван пасажер и следващото посещение ще бъде на 13 октомври", увери директорът на бургаското пристанище. От порта готвят и изненада за откриването.

Всеки от участниците в проекта разполага със собствен финансов ресурс. "Имаме солиден бюджет за тази година. Възложител на Морската гара е ДП "Пристанищна инфраструктура". Със собствени средства бургаското пристанище има задължението да изгради водния цикъл на зоната от първо до четвърто корабно място. Община Бургас има задължение за подготовка и реализация на двата подхода, които ще бъдат в зоната, а Министерството на транспорта е осигурило финансирането от бюджета за реализацията на цялостния проект. 10 милиона лева е бюджетът на всички участници в проекта", обясни Димов.

Това е планирано за периода до пускане в експлоатация като ще има и допълнително финансиране при необходимост, увери директорът на порта.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 4
07.04.2013 »
15.12.2012 »
28.08.2012 »
29.09.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на meduza
премахни филтъра

0
 
 
Какъв ли вид и качество ще има тази морска гара построена за 6 м.? Ако е построят за това време, защото в близките години няма проект изпълнен в срок.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: