Официално: "Бургасбус" поиска поскъпване на билетчето!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (6)
12:53 / 12.02.2022
9128
Общинският превозвач "Бургасбус" официално поиска поскъпване на билетчето в градския транспорт в Бургас. Това става ясно от доклана записка на директора на общинското дружество до Общинския съвет, установи справка на Burgas24.bg.

Ето какви са предложените нови цени:

Градски линии на общинската транспортна схема:

Базова цена на билета - 1,50 лв. ;

Цена на билета в електронна карта - 1,50 лв., в пакет 30 пътувания – 1,45 лв., в пакет 50 пътувания – 1,40 лв. ;

Цена на билет за еднократно пътуване, закупен на борда на превозното средство -1,70 лв;

1Цена на билет, закупен от водача във времевия интервал от 0:00 ч. до 04:30 ч. - 2,50 лв.;

Едно пътуване с времеви билет - отчитат се 45 мин. от валидиране на превозен документ в едно превозно средство до валидиране на същия превозен документ в друго (или последното в пътуването) превозно средство;

Лимити за правоимащи граждани, определени с решение на Общинския съвет - 80   броя времеви пътувания за 1 месец ;

Лимити за правоимащи ученици и студенти редовно обучение, определени с решение на Общинския съвет — 90 броя времеви пътувания за 1 месец ;

Цена на билет за нередовен пътник - 20,00 лв.

Междуселищни линии

Цена на билет за еднократно пътуване по направления :

По тарифна ставка от 0,15 лв./км. до 0,175 лв/км.

Абонаментни карти по направления: по тарифна ставка от 0,085 лв./км. до 0,102 лв./км. при 50 броя пътувания.

 "Въпреки всички мерки, които се предприеха за оптимизиране на  разходите, свързани с предоставяне на транспортната услуга, драстичното нарастване на цени на горива и електрическа енергия през последната година, приетото увеличени на минималната работна заплата, както и  недостига на средства от държавния бюджет за компепсиране на намалените приходи за предоставяне на транспортна услуга на определени групи граждани, предвидени в нормативни актове, както и изискванията за спазване на противоепидемичтни мерки, доведоха до значително увеличение на разходите по предоставяне на услугата.

Успоредно с това, пътникопотокът е значително намален, тъй като въведените от правителството мерки за преодоляване на здравната криза във връзка с пандемията от  COVID-19 се отразяват съществено върху потреблението на транспортните услуги и следователно върху приходите от дейността на дружеството - голяма част от служителите са в режим на дистанционна работа, а учениците - в онлайн обучение. Наблюденията на пътникопотока показват значителен спад в превозените пътници – средно месечно намалението е между 25 и 37 на сто в сравнение с годината преди COVID-пандемията. Това води до снижение на приходите от директни продажби на транспортни документи със същия темп. Важен фактор, също така, е наличието или отсъствието на съпътстващи мерки за компенсиране загубите от въведените рестриктивни мерки", мотивира поскъпването Драгнев.

По отношение на основните енергоносители,  които използват транспортните средства на "Бургасбус“ – електроенергия, дизел и метан, към момента, най-високо завишение се наблюдавало при разходите за  природния газ, които са повишени повече три пъти - от 475 лева на 1000 м3 в началото на 2021 година, на почти 1 600 лева на 1000 м3 за същия период на 2022г.  Увеличението в цените на дизеловото гориво е с над 30 на сто спрямо началото на 2021 година.

През 2022г. предстои поетапно пускане в експлоатация на 56 електрически автобуса, с което разходите за електроенергия ще се увеличат значително, а цената на активната електроенергия, необходима за работата им и за тролейбусния транспорт е поскъпнала от 119 лв./MWh януари месец 2021 г.  на 475 лева на MWh за месец декември 2021.

В края на 2021 година се въведоха в експлоатация 11 електрически автобуса, до края на месец февруари на настоящата година ще влязат в експлоатация още 12 броя 9-метрови електробуса марка "Ютонг“, а през април – още 33 броя 12-метрови електрически автобуса, марка "Иризар“. Очакваното завишение на месечните разходите за ел енергия в тази връзка е със 125 хил лева.  Този значителен изходящ финансов ресурс не е балансиран със съответстващия му приход, което налага да се вземат мерки.  

В рамките на своите правомощия дружеството е предприело мерки за намаление на разходите, свързани с оптимизация на персонала, въвеждане на намалено работно време, в периода на прилагане на въведени противоепидемични мерки, и оптимизиране на разписания - вечерни курсове, дублиращи маршрути, празнични и сезонни разписания и др.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Бургас:
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).