Огромни медузи все по-често срещани в Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:54 / 29.07.2013
3297
Водолаз да плува в близост до огромна медуза Ризостома (Rhizostoma pulmo) в Черно море далеч вече не е рядкост. Тази снимка е направена в района на местността Фичоза край Варна. Медузите от този вид достигат средно до 60 см в диаметър и е една от атракциите за подводните фотографи заради интересната форма и обем. Плуването около медузи винаги трябва да се извършва особено предпазливо, контактът с тях причинява алергични реакции по кожата, предизвикани от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, а също и таласин.

Предизвикват парене, обриви или в по-редки случаи появата на мехури. През последните две години излезе информация за появата на нов вид медуза в Черно море. Тя е пареща и отровна медуза и е влязла през Босфора от Средиземно море. Този вид средиземноморски отровни медузи предизвикват парене и силна болка, дори и парализа, когато се докоснат до човешката кожа.

Заради мекотелото не малко турски плажове останаха затворени преди две години. Учените засега не могат да прогнозират дали и кога новият вид ще се разпространи и по родните брегове, но подобен риск съществува.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).