Около 6% са напълно пропадналите земеделски площи в Бургаско заради наводненията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:36 / 13.03.2015
1008
Около 5-6% са напълно пропадналите земеделски площи в Бургаско поради наводненията. Това каза за Радио "Фокус"- Бургас Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. По думите му, наводнени площи има в по-ниските места около Карнобат, в района на река Камчия в Сунгурларе, край блатата в Бургас, край Поморие, Несебър.

"Имаме оплаквания от колеги, че има доста залети площи. На други места има отделни блокове, които са залети и водата още не се оттекла", каза земеделецът. Киров обясни, че някои от земите ще могат да се реколтират.

"Ще има поражения, но ще може една част от тях да се ожъне, но ще бъде много малка част. Може би там, където са по-малките наводнения. Земите покрай реките, блатата, покрай ниските места, където е с трайно високо ниво на подпочвената вода, ще бъдат на 100% пропаднали", допълни Киров.

Той бе категоричен, че няма да има недостиг на дадена култура. " Страната ни произвежда годишно около 4,5-5 млн. т продукция пшеница. За изхранването на населението на България е необходимо около 2 млн. т, така че няма страшно. Има загуби за земеделските производители, но това няма да се отрази на пазара. За някои загубите ще бъдат много големи", каза още Киров.

Към момента се бави сеенето на слънчоглед и царевица в региона. "Не може да се влезе въобще в полетата, защото влагата е много голяма. Чакаме благоприятно време ,но ние имаме готовност да започваме да работим", допълни земеделецът.

Киров добави, че европейските субсидии са изплатени. В момента се чакат парите за застъпените площи и за двойно декларираните такива към края на март. Земеделците трябва да получат и 40% от ваучерите за горивата. По думите на Киров, уверението е, че до края на март ще се получат средствата.


Виж коментарите (0)

Още по темата (56):
28.06.2015 Държавата помага при бедствие само на бедните
15.04.2015 Правителството даде над 3 млн. лв. за корекция на коритото на р.
Отманлийска
07.04.2015 Сигнали за наводнени къщи в Бургаско след силния дъжд
07.04.2015 Наводнени участъци по пътищата в община Поморие
06.04.2015 Активира се Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите
06.04.2015 15 л/кв.м дъжд се изляха над Бургас до момента, улиците в "Лозово" се
наводниха
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).