Окръжен съд – Бургас е домакин на регионално обучение за защита на собствеността

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:25 / 01.07.2022
829
Окръжен съд – Бургас е домакин на регионално обучение "Защита на собствеността по реда на чл. 109 от Закона за собствеността", организирано от Националния институт на правосъдието в партньорство със съда, в което участват окръжни и районни съдии и съдебни помощници. Лектор на обучението е съдията от Върховен касационен съд, Светлана Калинова.

"Правото на собственост се защитава от закона. Съдебната власт се грижи за справедливо отстояване на правата и законните интереси на гражданите, в случая тяхната собственост", коментира съдия Калинова.

Разисквания член от Закона защитава правото на собственост. По време на обучението бяха обсъдени начините, по които съдебно се регламентират териториалните граници на собствеността върху имот, приложимите съдебни практики и тълкувателни решения по дела на Върховния съд. Изискванията за редовност на внесената в съда искова молба, доказателствените средства, най-често разглеждани от съдилищата хипотези, са само част от въпросите, които представя обучението.

"Темата за имотните спорове е много актуална за обществото ни, и е често срещана като процеси в съда", отчита Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова. "По този вид дела, ние насочваме страните към доброволно разрешаване на споровете помежду им чрез медиация. Но хората очакват по-често от нас, съдиите, да разрешим техния спор. И ние следва аргументирано и справедливо да защитим въпросната собственост", каза още съдия Темелкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).