Окръжен съд – Бургас гостува на учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий“

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:57 / 26.04.2016
881
Открит урок на тема "Трафик на хора" изнесе пред осмокласници в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" съдия Яни Гайдурлиев от Бургаския окръжен съд, днес. Лекцията е продължение на образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Инициативата цели формиране на правна грамотност и култура сред децата; превенция на детското насилие и обогатяване познанията на учениците за структурата и функциите на съдебната власт.

Съдия Гайдурлиев поясни на учениците, че трафикът на хора представлява сериозно престъпление, свързано с експлоатацията на хора. За сериозността на проблема, който засяга и Бургаски регион, магистрата се позова на годишните доклади на Държавния департамент на САЩ, според които над 12 милиона възрастни и деца са принудени да работят, да проституират или да извършват дейност против волята им. Около 80 % от жертвите на трафик са жени и момичета, като близо половината от тях са непълнолетни.

На въпрос от страна на учениците, как да се предпазят, съдия Гайдурлиев им обърна внимание, че трябва да бъдат образовани и информирани млади хора. Той се позова на Закона за борба с трафика на хора, насочен към превенцията и защитата на жертвите и с инкриминиране на деянието "трафик на хора" като престъпление по Наказателния кодекс на Република България.

Организирането на открити лекции и дискусии, с участието на ученици от бургаските училища и магистрати от Бургаски Окръжен и Районен съд се превръща в традиция и ще продължи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ето какво имаше в куфара пред РЗИ в Бургас!
Извънредно: Отцепиха района около РЗИ – Бургас!
Последни данни от изборите в Бургаско!
Към 8 часа: ГЕРБ печели изборите в Бургаско, Възраждане е втори
Първи данни за избирателната активност в Бургаско!
Прецедент в Бургас: Председател на изборна комисия избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).