Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Окръжен съд – Бургас отчита бързо и качествено правораздаване
Автор: Екип Burgas24.bg 13:24 / 31.03.2022Коментари (0)573
©
Окръжен съд – Бургас отчете дейността си за 2021 г. Административният ръководител на съда, Росица Темелкова, анализира работата на институцията като качествена, мотивирана и бърза. "През 2021 г. работата на съдиите в Окръжен съд – Бургас бе интензивна, разнородна, натоварена и  много добра. Бургаските окръжни магистрати се справиха с нея по възможно най-добрия начин, опитвайки се непрестанно да осъществяват качествено правосъдие и да допринасят за създаване и утвърждаване на така липсващото усещане за справедливост  в обществото", коментира съдия Темелкова.

 През отчетната година в съда са разгледани 1519 наказателни дела, 1351 от тях са свършени, което представлява 88,94% от всички разгледани дела. 87,34% от свършените дела (1180 дела), са приключили със съдебен акт по същество. Според Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас тези данни показват устойчивост в срочното решаване на наказателните дела, "което ни дава основание да заключим, че работата на съда отговаря на стандартите по чл. 6, т. 1 от ЕКПЧОС за приключване на съдебните производства в разумен срок", коментира председателят. През 2021 г. в Окръжен съд – Бургас са разгледани и 243 въззивни наказателни производства.

През отчетния период в Окръжен съд - Бургас са образувани общо 24 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадени от други държави – членки на ЕС. По 11 от тях съдът е допуснал изпълнение на Европейска заповед за арест, а по 1 е отказал (за сравнение през 2020 г. в съдебната институция са образувани общо 14 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест). През 2021 г. в съда има и 4 образувани дела по молби за екстрадиция.

Съдиите от Първо гражданско и търговско отделение на Бургаския окръжен съд са разгледали 1586 през 2021 г., от които свършените са общо 965 дела. "Възможността за срочно приключване на делата е значително подобрена с предприетите дисциплиниращи участниците в процедурите мерки от съдиите. Осигурено е редовно връчване на съобщения и призовки чрез едновременно прилагане на всички предвидени в ГПК способи, което доведе до намаляване на проявите на недобросъвестност на ответниците, до спестяване на разходи на търсещите защита ищци  по назначаване на особени представители, както и до практическо преустановяване на възникването на основания за отмяна на влезли в сила решения или на постановени неприсъствени решения, поради нарушение правото на защита на насрещната страна", отчита като резултати председателят на съда.

2377 са разгледаните въззивни граждански дела от съда. В тримесечен срок са приключили 61% от въззивните граждански дела и 93% от частните граждански дела. "В това отделение и през изминалата 2021 година продължи традицията за общо обсъждане от всички съдии на възникнали проблеми по правоприлагането и на резултатите от инстанционния контрол", коментира Административният ръководител.

Окръжен съд – Бургас продължава да реализира инициативи и осъществява проактивна медийна и обществена политика, въпреки епидемиологичната обстановка в страната през 2021 г. Гражданите и техните представители по делата имат осигурен достъп до електронната папка на делото, по което са страна, могат да изтеглят и разглеждат документи. Ръководството на съда се стреми съдебната институция да осъществява правораздаване, отговарящо на европейските и световни стандарти.

През 2021 г. Окръжен съд – Бургас продължи да работи съвместно с Районен съд – Бургас по реализирането на образователни инициативи и изнасянето на лекции по съдебни теми в рамките на Образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Съобразно динамично променящата се епидемична обстановка в страната, съдиите - лектори от двете съдебни институции успяха да изнесат 12 лекции в 3 бургаски гимназии - Немска езикова гимназия "Гьоте", Английска езикова гимназия "Гео Милев", Природоматематическа гимназия "Проф. Никола Обрешков".

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас отчете и работата на осемте районни съдилища в градовете Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Царево, Средец и Малко Търново, които са част от Бургаския съдебен окръг. В районните съдилища през 2021 г. са разгледани 28 724 дела и са свършени 25 430 дела, 86% от които в тримесечен срок. "Цифрите сами по себе си сочат, че въпреки големия брой дела, районните съдии отново са съумели да приключат максимален брой от тях", отчете съдия Темелкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров: По-добър съм от преди седем години!
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: