Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Олющени и грозни сгради по главните бургаски улици
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 05.03.2012Коментари (11)3078
© Строителство имоти
Лъскавите магазини и заведения по главните бургаски улици "Александровска" и "Богориди" рязко контрастират с горните етажи на сградите. Там, където живеят собствениците на имотите, състоянието е най-често трагично. Фасадите са с падаща мазилка и саморазрушаващи се от години. Малко са тези, които са заделили от наемите от търговските площи, за да ремонтират къщите си.

Преди 1989 г. сградите периодично се реставрираха от държавата. След това обаче те останаха на произвола на съдбата и безхаберието на собствениците, част от които още водят дела помежду си.

Държавният сграден фонд в Бургас е също остарял и занемарен. Обяснението е, че предимно социално слаби наематели ползват имотите и не можели да влагат средства в поддържането им. Повечето от сградите са строени в началото на миналия век и без поддръжка тяхното състояние непрекъснато се влошава. Има сериозни нарушения по конструкцията, лошо е състоянието на фасадите и балконите, има опасност от откъртване и падане на части от архитектурните елементи.

Общо 17 са сградите в Бургаска област, които са потенциално опасни и за които се налага спешен ремонт, за да се избегнат трагични инциденти. Сред саморазпадащите се сгради е и къщата на покойния вече актьор инвалид Милко Хатев, която му бе отнета от имотната мафия в Бургас през 2002 г. Нотариалният акт бе обявен за нищожен от съда едва през август 2010 г., но собственикът почина през 2007 г. Сега наследниците, негови далечни родственици, са оставили имота, оценен за 1.2 млн. евро, на произвола на съдбата. Металните решетки и огради вече са свалени от крадци. Всичко, което представлява интерес в къщата, е ограбено.

Освен рушащите се фасади, грозна гледка са и зазидани и надградени незаконно тераси. Не са малко и сградите, окичени с климатици като гълъбарници. Сред тях е и един от най-лустросаните и скъпи хотели - "България", който е в суперцентъра на Бургас.

Някои от преустройствата пък са в разрез със закона. Предверието на култовия бар "Silver Club", срещу сградата на община Бургас, също е незаконно. Сградата, в която се помещава заведението, е паметник на културата и е задължително запазването на автентичния й вид. Самото предверие (виндфанг) с площ 2.80 кв. м е направено от алуминиева дограма, а е и разположено на тротоара, който е публична общинска собственост. Националният институт за недвижимото културно наследство е дал разрешение за преустройството, но само за вътрешните, не и за външните промени на сградата.

Източник: в. "Строителство имоти"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на VIPSLADKA
премахни филтъра

Aнонимен
на 05.03.2012 г.
0
 
 
Ако имота беше на баба ти Пена,сигурно нямаше да пишеш тези глупости.А дали в момента ги имаш тези пари за ремонт на такава зграда ,събрани от честен труд и заделяни от заплата?Чудя се твойте гащи къде ги простираш или ходиш без гащи
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: