Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Омбудсмана раздава 1000 брошури със закона за етажната собственост
Автор: Екип Burgas24.bg 12:20 / 03.04.2009Коментари (0)2704
© Burgas24.bg
Омбудсманът на Бургаска община Таню Атанасов разпрати до медиите коментар за новия закон за управление етажната собственост. Законът влиза в сила от 1 май 2009 година. Общественият посредник заяви също, че за да се запознаят гражданите, ще разпечата 1000 брошури от закона, които ще ги разпространи сред бургазлии. Публикуваме целия коментар на Таню Атанасов в Burgas24.bg:

Тази деликатна материя свързана с регулиране на много сложните междусъседски отношения, вече се разглежда не от Правилника приет през далечната 1951 г. и допълван многократно, а от Закон за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ приет от Народното събрание и обнародван в бр. 6 на ДВ от 23.01.2009 г. Той съдържа 57 члена, които регламентират правата и отговорностите на всеки собственик и обитател на етажна собственост и влиза в сила от 01.05.2009 г.
Не само в количествено отношение, но най-вече и в качествено, новият закон създава нормативни правила на базата, на които се изграждат отношенията между съсобствениците и обитателите на етажна собственост.
За никого не са тайна сложните междуличностни отношения, които тровят допълнително и без това нелекото ни ежедневие.
Водят се междусъседски битки за какво ли не.
Моето впечатление е, че мнозина от нас решиха, че в условията на демократичното устройство на обществото може грубо и безнаказано да се нарушават, както съществуващите правила закрепени в закони и други нормативни документи, така и моралните и етични норми за поведение.
Необходимо е да се научим отново да се уважаваме, да бъдем учтиви и да зачитаме правата на всеки да бъде различен, но в рамките на приетите норми.
Считам, че този закон ни дава нова възможност да започнем или да продължим да изграждаме отношения базиращи се върху приети правила за взаимно уважение.
Закона акцентира не само правата, но най-вече и задълженията на собствениците на етажна собственост. В чл. 16 са определени 17 задължения за собствениците и обитателите. Новост е задължителното въвеждане във всяка сграда или вход на Книгата на собствениците, чийто образец се утвърждава от Министъра на регионалното развитие и благоустройство. В книгата се вписват трите имена на собственика, членовете на неговото домакинство и на обитателите.
Към книгата се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.
Когато сградата е с повече от един вход управлението може да се осъществява във всеки отделен вход, а формите за приложението му според закона са две-общо събрание или сдружение на собствениците.
Подробно са разписани в чл. 11 правомощията на общото събрание.
Общото събрание вече може да се свиква и от кметовете на общината и района.
Новост в закона е и това, че в периода 15 юли-15 септември, празнични дни и дни определени от МС на РБ за почивни не могат да се насрочват общи събрания. Кворума за провеждане на общите събрания и вземането на решения вече се изчислява не в проценти на присъстващите съсобственици, а в проценти от притежаваните общи части на етажната собственост.
Например се изисква присъстващите да притежават 67% от идеални части от общите части на етажната собственост, за да бъде законно общото събрание. В същото време се запазва възможността, един час по-късно събранието да се проведе и да бъде законно независимо от това какъв е процента на притежателите на идеални части.
В общото събрание собствениците имат право на глас съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
Член 18 регламентира и възможността за провеждане на съвместни общи събрания между две или повече етажни собствености, което да реши проблем свързан с общи части на тези отделни етажни собствености.
Нов момент в закона, е че управителя е длъжен в 14-дневен срок да уведоми общинската или районна администрация за своя избор, като приложи копие от решение на общото събрание. В раздел ІІІ от закона се регламентира и създаването на сдружения на собствениците, като юридически лица, които имат за предмет на дейност, управлението на общите части на етажната собственост.
В закона съществуват норми, които задължават собствениците да изпълняват решенията на Общото събрание и Управителния съвет /Управителя/.
Когато собственик или обитател не изпълни решението на Общото събрание, председателят на УС /управителя/ има право да подаде заявление до районния съд за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от ГПК.
Разбира се всеки собственик има правото да иска обмяната на незаконосъобразно решение, както на Общото събрание, така и на УС /управителя/, чрез Районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14 дневен срок от получаване на съобщението.
Създава се нов режим за регистрация на всички сгради в режим на етажна собственост и това е вменено в задължение на Общинската или районната администрация.
По нов начин се определят задълженията на собствениците при осъществяването на ремонта, обновяването и поддържането на общите части.
Задължително се създава и поддържа фонд „Ремонт и обновяване".
Всяка сграда в режим на етажна собственост, трябва да притежава технически паспорт при условията и по реда на Закона за устройство на територията. За съществуващите сгради този срок е до 31.12.2012 г.
Член 51 от ЗУЕС определя ясно правилата за разпределение на разходите за консумативи и текущо поддържане, които най-често са причина за много спорове-разпределят се поравно според броя на собствениците и обитателите.
Завишени са глобите, които могат да се налагат на всеки собственик или обитател, който не изпълнява задълженията си, произтичащи от този закон.
Констативните протоколи от констатираните нарушения се изготвят от Управителния съвет или Управителя, по реда описан в глава пета, чл. 55 - 57.
Актовете се издават от общинската или районната администрация, а наказателното постановление от съответния кмет или упълномощено от него лице, като се спазват разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.
В закона се възлагат и определени права и отговорности на местните органи на властта.
На всички е известно, че ние гражданите сериозно подценяваме необходимостта от функционирането на общите събрания, като първична форма на самоуправление и отговорност.
Закона в § 3 от ПЗР, императивно задължава кметовете да организират провеждането на общи събрания, там където те не съществуват.
Нови права са предоставени на кметовете, спрямо тези собственици, които не полагат грижи за безопасността на обитаваните от тях сгради. Ако неотложните ремонти не се извършат и това застрашава живота на живеещите и други граждани, ремонта се извършва със заповед на кмета, а разходите за него въз основа на платежните документи се събират от собствениците по реда на ГПК, чрез издаване на изпълнителен лист
За такива нужди ежегодно в бюджетите на общините се плащат средства.
Считам, че Закона за управление на етажната собственост създава необходимите условия за регулиране на междусъседските отношения, а как ще го приложим зависи единствено и само от всеки един от нас и всички заедно!
За да подпомогна работата на гражданите и управителите, ще отпечатам и разпространя брошура съдържаща закона в 1000 екземпляра.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: