Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Омбудсманът анализира проблемите с шума от заведения
Автор: Екип Burgas24.bg 15:02 / 12.04.2010Коментари (0)2648
© Burgas24.bg
Общинският посредник на Бургас Таню Атанасов състави анализ на жалбите, подадени от бургазлии за проблеми с шума от заведения. По данните на омбудсмана най-много жалби - цели девет, има срещу бирария в центъра на ул. "Свети Свети Кирил и Методий". На второ място по жалби се нареждат 5 други кафенета, заведения и магизини, срещу които има само по две жалби. Ето и анализа на Таню Атанасов:

Независимо от проведената дискусия в бургаските медии и обсъжданията в Общинския съвет проблемите с шума от заведенията и интензивния автомобилен и въздушен трафик особено през летния сезон, продължават да тревожат бургаските граждани.

За някои от тях подложени на непрекъснат шумов терор живота се е превърнал в кошмар. В приемната на Общественият посредник през 2009 г. имаше две колективни жалби от живущите в бл. 44, 46, 48 и 49 на ул. „Св.св. Кирил и Методи" и ул. „Демокрация" 46, като за пореден път търсеха съдействие срещу шума от кафе „ВИП" и „Клуб 54", клуб „Алиби". Широко известни са жалбите над ресторант „Каза вино" на ул. „Шейново" № 32.

Какво показват данните от жалбите и сигналите на гражданите по този проблем до институциите.
1. Община Бургас
По информация на директора на „УКОРС" през годината са постъпили общо 35 жалби на граждани срещу шума от 22 заведения разположени в различни части на града. Най-многобройни са тези срещу бирария „ВИП", разположена на ул. „Св.св. Кирил и Методи" № 51 - 9 бр. бирария „Водопада", ул. „Места"№ 130 - 2 бр., бистро „Каза вино" - 2 бр., ресторант „Девите", к-с „М. Рудник", бл. 248 - 2 бр., магазин „Била" , к-с „Славейков" бл. 71 - 2 бр. /Приложение № 1/.
Служителите от дирекцията са извършили проверки по жалбите на гражданите, но съществени изменения не са настъпили.
2. Към районните управления на МВР
Съдействие от полицията праз 2009 г. са потърсили общо 305 граждани, като са подали 23 бр. писмени жалби, 282 сигнала по телефона, от които 228 са след 22.00 ч.
Конкретните заведения, за които гражданите са потърсили помощ от полицията по няколко пъти през нощта са:
- пицария „Перфето", гр. Бургас, к-с „Славейков" бл. 80 /партер/;
- ресторант „Галилео", гр. Бургас, к-с „Изгрев" между бл. 32 и бл. 33;
- ресторант „Чевермето", гр. Бургас, Приморски парк;
- кафе „Перла", гр. Бургас, к-с „Лазур", ул. „Перущица";
- ресторант „Иваново ханче", гр. Бургас, кв. „Сарафово";
- бистро „На свещи", гр. Бургас, к-с „Изгрев", парк;
- бистро „Камъните" гр. Бургас, кв. „Сарафово";
- ресторант „Бялата къща", гр. Бургас, Приморски парк;
- ресторант „Каза вино", гр. Бургас, ул. „Шейново" № 32;
- бирария „ВИП", гр. Бургас, ул. „Св.св. Кирил и Методи" № 51.
Във връзка с извършени престъпления и нарушения на общественият ред в бар „Адикт", находящ се в гр. Бургас, ул. „Възраждане" № 6, както и в района пред питейното заведение, от името на директора на ОДМВР-Бургас е изпратено сигнално писмо до кмета на Община Бургас, с предложение за намаляване на работното време на заведението до 02.00 ч.
Съставени са АУАН за нарушаване на Наредбата за обществения ред на територията на Община Бургас:
- по чл. 3, т. 4: Забранява се : „Извършването на дейности от битов и стопански характер в жилищните сгради и в близост до тях, с които се нарушава спокойствието на живущите, между 14.00 и 16.00 часа и между 22.00 и 8.00 часа в делничните дни и между 14.00 и 16.00 часа и 21.00 и 9.00 часа в празничните и почивните дни" - 29 бр.;
- по чл. 27, т. 5: Забранява се: „Посещението на питейни заведения, дискотеки, интернет клубове и други обществени места от лица до 18 г. между 20. 00 и 07. 00 ч. от 1 септември до 31 май и между 22. 00 и 07. 00 ч. в периода от 1 юни до 31 август ..." - 3 бр.
3. Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве
Като специализиран държавен орган РИОКОЗ извършва системен контрол на нивото на шумовото замърсяване на територията на град и общината. По тяхна информация в периода септември-октомври 2009 г са извършени в съответствие с Националната система за мониторинг на шума в околната среда измервания в 37 пункта обхващащи следните източници на шумово замърсяване:
1. Територии подложени на въздействие на интензивен автомобилен, железопътен и авиационен трафик.
2. Промишлени източници на шум.
3. Зона с усилена шумозащита-обществен и индивидуален отдих, лечебни заведения и научно-изследователска дейност.
Според анализа на специалистите от РИОКОЗ от общия акустичен фон най-голям е делът на шума от транспортните средства, като в това число водещ е автомобилния транспорт.
Най-високи средни нива са измерени в контролните точки разположени на бул. Струга" пред бл. 92 - 76 dB /А/. За 2008 г. тази цифра е била 78 dB /А/. Тези нива не съответстват на изискванията на наредба № 6 на министерство на здравеопазването и основната причина се корени в известната на всички висока интензивност на автомобилния поток-от 1709 до 3790 МПС на час в периода септември-октомври.
Като отчетем, че това не са пиковите летни месеци можем да си представим какви ще са данните за тях.
Тук е коректно да поставя въпроса защо се извършват замервания в период, който е характерен със сериозно намаляване на интензивността на движение?!
В пунктовете разположени на въздействието на железопътния транспорт са установени стойности от 75 dB /А/, които запазват своите нива от 2008 г. при гранична стойност 65 dB /А/. Това се отнася за живеещите на бул. „ Иван Вазов", които са подложени на въздействието на шума от преминаващите влакове, като влияе негативно върху здравето на обитателите.
Извършените замервания през този период на нивото на авиационния шум в района на кв. Сарафово, ул. „Октомври" № 18 и ул. „Драва" № 19 показват средни стойности от 51-52 dB /А/, които не надвишават измерените през 2008 г. при норма 65 dB /А/.
Тук също искам да отбележа, че според мен този период не е пиков за самолетния трафик и не дава истинска картина за прелитащите през минути самолети през летния период и над другите квартали на града.
Най-високи звукови нива от 65 до 75 dB /А/ от промишлени източници при норма 70 dB /А/ са измерени в к-с „Славейков", ул. „Тракия" до фурна „Джи ел пи"; ул. „Индустриална" срещу стадион „Черноморец"; кв. Комлука, ул. „Чаталджа" № 39. Спрямо 2008 г. няма съществени изменения, т.е. нивото на шумовото замърсяване се запазва.
Същата тенденция е на лице и в жилищните зони, където при гранични стойности от 55 dB /А/ са установени средни звукови нива от 43 до 66 dB /А/. През последните две години най-високи стойности са измерени в района на к-с „Лазур", ул. „Копривщица" № 19.
В районите предназначени за обществен и индивидуален отдих - парк „Изгрев"; морската градина около „Казиното" и „Флора" са измерени средни нива от 44 dB /А/ за 2009 г. при 43 dB /А/ за 2008 г. при гранични стойности от 45 dB /А/.
Трайна е тенденцията за наличие на високи стойности на шумовото замърсяване в района на МБАЛ - Бургас на бул. „Ст. Стамболов".
При гранични стойности от 45 dВ (A) през 2008 - 2009 г. са измерени нива от 76 dВ (A).
Причините са повече от ясни - изключително интензивен автомобилен трафик и липсата вече от толкова години на каквито и да е шумоизолиращи съоръжения.
На базата на сравнителен анализ, специалистите от РИОКОЗ правят следните изводи: „основни източници на шум, продължават да бъдат значително увеличения брой МПС, трафикът на тежкотоварни автомобили, недостатъчна инфраструктура за транзитно-преминаващите транспортни средства извън града, не поддържаните пътни настилки, недостатъчно екраниране на транспортния шум, чрез озеленяване с подходящи видове храсти, дървета, както и други приспособления, абсорбиращи звука в градската среда и не на последно място шумът от увеселителните заведения, особено през летния туристически сезон".
През 2009 г. в РИОКОЗ са постъпили 11 жалби, по които са извършени 18 замервания на нивата на шумовото натоварване в жилищните помещения предизвикани от различни локални източници.
Срещу шум от жива музика или музикални уредби в заведения са постъпили 4 сигнала, по които са направени 11 измервания, като от тях 5 са надхвърляли допустимите норми. По 4 жалби на граждани за шум от климатици, вентилаторни и аспирационни уредби, тестомесачка са извършени 6 замервания, от които 1 е над нормите.
В резултат на извършените проверки са издадени 4 предписания, съставени са 2 акта и издадени 2 заповеди за спиране на локални източници на шум.
От направения анализ на информациите на трите институции и гражданите потърсили съдействие от общественият посредник по проблемите на шума могат да се направят следните изводи:
1. Значителен брои граждани търсят съдействие от органите на МВР за решаване на този род проблеми, което показва, че доверието в тях е най-голямо. Значително по-малко е броят на жалбите до общинската администрация и РИОКОЗ.
Ефективността и бързината на реакция на тези звена очевидно не е достатъчна и гражданите оценяват това.
2. Почти едни и същи заведения вече много години нарушават безцеремонно спокойствието на живущите около тях граждани и органи на местната и централната власт демонстрират безсилие да решат този според мен и според гражданите не толкова сложен проблем.
Предприеманите от време на време под натиска на медиите и гражданите мерки не довеждат до качествени промени и създават впечатлението сред обществото, че съществуват други механизми за толериране на тези заведения.
Считам, че структурите на публичната власт не разчитат добре недоволството на гражданите и не оценяват правилно негативните последици от това.
Липсват решителност и категоричност в действията им. Отговорността се прехвърля между институциите.
3. Моето впечатление, е че липсва или не е ефективна координацията между тези три звена. Не се обменя информация, не се прави общ анализ на проблемите и предприетите мерки не са резултатни.
Инициатор на тази координация според мен трябва да бъде общинската администрация, а Общинския съвет веднъж в годината трябва да прави оценка на извършеното в това направление.
4. Съществуват и нормативни пречки, тъй като в Закона за защита от шума в околната среда не са възложени контролни функции на местните органи на властта, но това са преодолими препятствия. Необходима е по-голяма настойчивост и инициатива в тази насока.
5. Считам, че необосновано се забавя от общинската администрация закупуването на уреди за измерването на шумовото замърсяване, което ще доведе до рязко увеличаване на ефективността от контролната и санкционираща дейност на специализираните звена на общината.
Закупуването на апаратура за измерването и интензивността на ЕМП значително намали напрежението и тревогата сред гражданите на общината.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: