Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Омбудсманът на Бургас представи данни за замърсеността на въздуха
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 10.02.2011Коментари (1)1648
© Burgas24.bg
Чрез разпространена справка за замърсяване на въздушната среда на територията на Бургас за 2010 г. обмудсмана Таню Атанасов акцентира върху проблемите на въздуха, който дишаме. Това предаде репортер на Burgas24.bg.

 

 

"Желанието ми е, с тази справка, още веднъж да се провокира активност от страна на институции и граждани по състоянието на проблемите с чистотата на въздуха, който е един от най-важните фактори, влияещи върху здравето на бургаските граждани.

Моето впечатление е че общественото мнение по различни причини не е критично и взискателно към причинителите на замърсяването на въздуха и се примирява до голяма степен с постоянните дежурни оправдания.

Контролът, взискателността и гражданския натиск не е системен към съответните държавни и общински институции. Те ежегодно не се отчитат публично, какво са направили в тази област.

Съзнавам, че тези данни, които ще посоча се нуждаят от сериозна и задълбочена интерпретация и връзка със състоянието и специфичните заболявания не само на дихателните органи, които от години са сред най-разпространените в нашия град", обръща се към институциите Атанасов.

Данните от публикуваните екобюлетини показват, като основен замърсител на въздушната среда сероводорода.

С автоматизираната система "OPSIS" се контролира съдържанието на вредни вещества.

Монтираната станция в кв. Д. Езерово за 2010 г., през 135 дни е отчела превишения на средните часови норми /СЧН/ за опазване на човешкото здраве от контролираните замърсявания със сероводород, което представлява 36,9% от годината.

През първото полугодие това са били 70 дни, а през второто - 65 дни.

Стойностите варират от 3 до 31 пъти над нормата.

Първият ден на 2010 г., започва с 21,4 пъти и завършва на 31.12. с 4,8 пъти над СЧН.

По месеци се наблюдават най-много дни през м. май - 18 дни, което представлява 58% от месеца и замерените стойности превишават допустимите СЧН от 3,6 до 14,6 пъти.

През м. юни в 16 дни или 53,3% от месеца, въздухът е съдържал сероводород от 3,2 пъти до рекордните 31 пъти на 9 юни.

През този ден СДН /средно дневните норми/са били 4,4 по-високи от допустимите. И през горещите дни на м. август и септември има сериозни замърсявания на въздуха - 28 август - 15 пъти; 28 септември - 18, 4 пъти.

Постоянни са оплакванията на живеещите в кв. Д. Езерово от неприятни миризми, които се носят от нефтопреработвателното предприятие.

В района на ж.к. "М. Рудник", през годината в 36 дни са били констатирани показатели на сероводород, превишаващи СЧН, което представлява 9,8%.

Фините прахови частици са следващият не по-малко вреден замърсител на въздушната среда, който директно влияе на здравето на всички.

Причините са от различно естество - промишлена дейност, отопление с твърдо гориво през зимните месеци; запрашените улици и междублокови пространства, остарелия автомобилен парк и т. н.

В района на кв. Д. Езерово в 70 дни или 19,2% от 2010 г. са измерени стойности, по-високи от допустимите средно дневни норми /СДН/. През първото полугодие са били 30 дни, а през второто - 40.

В една пета от дните, живеещите деца и възрастни са дишали въздух не отговарящ на хигиенните норми и откровено опасен за здравето.

В района на ж.к. "М. Рудник" в 64 дни или 17,5% от годината, атмосферният въздух е бил замърсен над допустимите средно дневни норми.

В пункта, разположен на бул. "Сан Стефано" са измерени и по-високи стойности от допустимите СДН на азотен диоксид в 40 дни, а на амоняк в 26 дни през годината

За всеки е понятно, че е необходимо да се познава и състава на праховия фон, който ежедневно дишаме всички. Каква е неговата структура и съдържание. Как съдържащите се частици от различно естество влияят на нашето здраве.

Тъй като, структурите, които отговарят за чистотата на въздушната среда, почвата и водите са държавни необходимо е, според мен, органите на местното самоуправление, Общинският съвет и Кмета, ежегодно да изискват подробна информация за резултатите от тяхната дейност и да я правят публично достояние и предприемат мерки за подобряване на жизнената среда.

Извършеното през годините не е за подценяване, но според мен, липсва системния подход и контрол от страна на Общинския съвет.

Аз не приемам за убедителни обясненията от някои специалисти от тези структури, че нормите по БДС са значително по-високи от европейските такива., и че миризмата, която дразни бургазлии не е вредна и не е необходимо да се създава "изкуствено" напрежение сред гражданите.

Община Бургас е стартирала процедура за закупуване, през 2011 г., на модерна мобилна станция, с която да се осъществява допълнителен контрол и в други части от територията на състоянието на въздушната среда.

Приета е Програма за опазване на околната среда в Община Бургас за периода 2010 - 2013 г., в която се съдържат редица мерки, изпълнението на които ще създаде условия за гарантиране на здравословна жизнена среда.

Необходимо е да се засилва гражданското участие и контрол по опазването и възстановяването на уникална природа в името на днешните и идните поколения.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на istina
премахни филтъра

0
 
 
Този `червен` подмазвач се чуди с какво ли не да залъже вниманието на хората само и само да го изберат пак и да си живурка още 4 години! Много бързо забрави къде работеше и кой му даваше хляба преди да стане клакьор! Пък и има проблеми с ума - малко е!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: