Операция в МБАЛ "Дева Мария" предизвика сензация в родната съдова хирургия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:38 / 30.10.2011
2354
Уникална за българските стандарти операция беше извършена в отделението по съдова хирургия в МБАЛ "Дева Мария" Бургас.

Ръководителят на клиниката по съдова хирургия и ангеология в болница "Света Екатерина" София професор Тодор Захариев проведе първата за страната операция чрез модерния роторен катетър "Ротарекс".

От ръководството на МБАЛ "Дева Мария" инвестираха общо около 500 000 лв. в нова техника за отделението по съдова хирургия, част от което е първия в България аспириращ апарат за безкръвно отпушване на артерии. Според специалистите високотехнологичното оборудване, произведено в Швейцария постига изключително високи резултати при възстановяване на запушени артериарни и венозни съдове

Принципът на тази техника е да извършва безкръвни операции. Роторът буквално преминава през стеснените артерии и изхвърля извън тялото на пациента ненужната маса. "Ротарекс" лекува освен остро запушени артерии и запушени дълбоки вени, за които до момента е нямало лечение.

С новата техника чрез минимална инвазивна процедура се избягва оперативно лечение при хронична артериална недостатъчност или продължителното лечение при венозна тромбоза. Следоперативното възстановяване е много бързо

Освен тази иновация в МБАЛ "Дева Мария" през пролетта вече въведоха в употреба и първия в Бургас портативен ангеограф за диагностика и безкръвно лечение на венозна патология.

Професор Тодор Захариев подготвя екип, в който влизат десетте най-добри съдови хирурзи в страната. Младите специалисти ще поставят диагнози и ще извършват операции в София и в МБАЛ "Дева Мария" Бургас.

Източник: Дарик


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).