Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Операта за деца "Пинокио“ за първи път на сцената на Летния театър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:06 / 15.08.2018Коментари (0)2042
©
Операта за деца "Пинокио“ на композитора Александър Йосифов ще бъде поставена на 17 август за първи път на сцената на Летен театър – Бургас в рамките на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров“. Началото на спектакъла е съобразено с препоръчителния дневен режим на малките зрители и е изместено с час по-рано от обичайните спектакли на Държавна опера – Бургас – малкото дървено човече ще излезе на сцената в 19:30 ч. Постановката на "Пинокио“ е дело на младия и талантлив оперен режисьор Денис Иванов, чието дело са и декорите, костюмите и гримът на артистите.

Денис Иванов, завършил режисура при проф. Румен Нейков в НМА "Панчо Владигеров“, се стреми да избягва "дразнещите шаблони“ в детските спектакли. За себе си казва, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни. Именно това е повлияло и на работата му, споделя той. От приказните анимации той заема красотата и фантазията. "Това е начинът, по който трябва да се гледа на детския спектакъл като жанр.“ Според него най-трудно е да се прави постановка за деца, защото тази публика е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и лошо.

Заради работата по "Пинокио“ Денис Иванов изучава прототипа на татко Карло, а именно, Карло Лорендзини, по-известен като автора Карло Колоди. Той е бил вдовец, страдащ много от това, че няма деца. Това страдание обаче се е превърнало във вдъхновение за история за собствено дете. Така Денис Иванов открива нещо по-различно от обичайно известното за самия Пинокио. "Много се старах да създам образа на съвременния хлапак, защото преди 20-30 години той се е възприемал по начин, абсолютно неадекватен за наши дни. Героите са много истински и живи, абсолютно съвременни и модерни. Представлението е много приказно, вълшебно, решено в много модерен стил на изразяване, сценографията е под формата книги, много книги, приказни магични книги, и героите излизат от тях и сами създават историята в движение“, разказва Денис Иванов.

В професионалната си биография Иванов има записани постановките както на "Пинокио“ в Стара Загора, така и "Сватбата на Фигаро“, "Вълшебната флейта“, детския мюзикъл "Едно лято в едно блато“, балета "Лебедово езеро“.

"Пинокио“ в Бургас се изпълнява под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, а в спектакъла ще участват оркестъра и балета на Държавна опера – Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: