Оперират безплатно катаракта на хората от старческите домове в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:39 / 01.06.2019
2336
До края на 2019-а година очните специалисти на Медицински център "Оксиком“ ще оперират безплатно възрастните пациенти от домовете в Бургаска област и по-конкретно тези, които страдат от напълно лечимата катаракта, но нямат възможност да си позволят тази операция и импланта. Това обяви д-р Малина Топчийска по време на празничния коктейл по случай 20-годишнината на медицинския център.

През последните 2 години, екипите на МЦ "Оксиком“ проведоха няколко мащабни кампании. Следвайки своята социално-отговорна политика, офталмолозите на здравното заведение посетиха десетки села в Бургаска област, в които бяха прегледани и лекувани над 800 души - напълно безплатно.

От началото на 2018 година са обходени и няколко старчески дома, в които са прегледани над 70 души и оперирани около 40, при които е установен проблем. Ежегодно се провеждат и кампании за превенция на едно от най-коварните очни заболявания – глаукомата.

МЦ "Оксиком“ не забравя и за най-малките. Всяка година бургаски ученици от 1-ви клас биват преглеждани безплатно с цел превенция на едно изключително социално значимо заболяване, каквото е "мързеливото око“.

"Работихме и със социални служби и организации като "Каритас“, за да върнем зрението на хора, към които животът не е бил благосклонен. С цел да се насърчават децата да излязат от затворените пространства и виртуалната реалност, началото на 2019 г. организирахме и тенис турнир "Оксиком Оупън“ за деца до 10-годишна възраст, където участваха едни от най-добрите тенисисти от цялата страна. Ще продължим тези кампании и ще обхванем уязвимите групи и най-вече децата, защото за "Оксиком“ профилактиката на здравето е кауза", обеща д-р Топчийска.

Припомняме, че през далечната 1999 г. мечтата на Д-р Нели Джокова за създаване на център, където бургазлии и гостите на града да получат адекватна, висококвалифицирана и достъпна грижа, се сбъдва. Доверието на пациентите и нарастващото търсене, стимулира привличането на други изключителни офталмолози.

20 години по-късно, "Оксиком“ е много повече от офталмологичен център. Тук работят специалисти и от други области на медицината – ортопедия, неврология, УНГ, пластична хирургия и естетична медицина.

"Още си спомням представянето ни пред Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването за получаване на лиценз. Онзи ден е сякаш пред очите ми. Повечето от колегите се съмняваха, че частно здравно заведение ще просъществува в Бургас. Тогава Д-р Димитър Игнатов, председател на БЛС по това време каза: " Колеги, нека да опитат, ако не стават, те сами ще затворят!“ И ето ни тук сега - 20 години по-късно … явно ставаме!“, коментира д-р Джокова и допълни, че очаква следващите 20 години "с нетърпение и с обещанието да продължим да се развиваме, да продължим да изискваме и предлагаме адекватно здравеопазване за пациентите на Бургаска област“.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).