Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Оправдаха бившия директор на бургаския затвор
Автор: Екип Burgas24.bg 08:36 / 06.11.2014Коментари (0)876
©
Бившият директор на Бургаския затвор Диян Костов беше оправдан по обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - началник на затвора гр. Бургас, той е превишил властта и правата си, като с издадена от него Заповед № 34/23.03.2007 г.е преместил в затворническо общежитие в Житарово, лишен от свобода, изтърпяващ наказание при строг режим, в нарушение на разпоредбите на Закона за изтърпяване на наказанията. Това е станало без да има за това решение на оправомощена комисия. 

Съдът обаче реши, че законът не е нарушен.

Разпитани бяха трима свидетели - началник на затворническо общежитие "Житарово", бивш главен директор на ГДИН към Министерството на правосъдието и бивш заместник-министър на правосъдието към момента на деянието.

Според прокурора, Костов е имал право да премества лишените от свобода само въз основа на решение на оправомощената за това комисия. В конкретния случай той не е бил овластен, нито е имал право да извърши преместване по този начин, сочи обвинението. По този начин е била набавена облага за затворника, който е търпял наказанието си при по-лек от определения му режим. Прокурорът посочи, че преместването му било мотивирано с потребността затворникът да извършва специализирана дейност в ковашката работилница на общежитието, но не е работил това.

Двамата защитници на Костов пледираха той да бъде оправдан, тъй като от събраните по делото доказателства не се установява нарушение на определения на затворника режим за търпене на наказанието, нито се доказва да е била създадена облага за него. В общежитието затворникът не е ползвал привилегиите, дадени на лишените от свобода при общ и лек режим. Преместването било извършвано за целите на затворническо производствено предприятие. Подсъдимият разпоредил прехвърляне на затворника в общежитието два месеца след преместването му от Затвора във Варна в Затвора в Бургас. В общежитието той продължил да търпи наказанието при строг режим, а по време на работа всички затворници били равно третирани.

Защитниците се позоваха на събраните свидетелски показания, според които годишно се преместват 60-70 затворници, за да извършват специализирана работа или да се обучават. Тази практика била в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека и с указанията на Европейската комисия. Според тях не са настъпили сочените от прокуратурата вредни последици, или ако има такива, те са нищожни и не представляват престъпление. 

Обвиняемият заяви, че въпросното преместване е сред малкото изключения в системата на затворите с цел осъществяване на производствена дейност. Той смята, че не създал облаги за затворника. Затова Костов поиска да бъде оправдан по повдигнатото му обвинение.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: