Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Организират информационна кампания срещу трафика на хора
Автор: Георги Кирилов 17:23 / 30.07.2019Коментари (0)768
©
Местната комисия за борба с трафика на хора организира информационна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Проявата е посветена на Международния ден за борба с трафика на хора.

Реално в Бургас кампанията започна преди повече от два месеца, когато стартираха снимките на късометражен игрален филм, разказващ историята на момиче, въвлечено в сексуална експлоатация от момчето, в което е влюбена. Често срещан сюжет от реалния живот, повтарящ историите на хиляди момичета и млади жени, експлоатирани у нас и в страните от Западна Европа. Идеята за създаването на филма е продължение на работата на доброволческия екип към МКБТХ гр. Бургас от 2018 година, когато се засне и разпространи превенционен видеоклип по същата тема. Главната роля във филма се изпълнява от Мария - Магдалена, ученичка от СОУ «Св.св. Кирил и Методий», гр. Бургас. Филмът се създава по проект «Сексуалното робство», финансиран от Община Бургас чрез Сдружение «Равновесие».

Филмът ще се разпространява с информационна и превантивна цел.

В рамките на кампанията, през м. август, ще се проведе и обучение на ръководители на религиозни общности в ромските квартали на тема: "Трафикът на хора - предпоставки и механизми на престъплението в ромска общност".

Обучението се организира и провежда в партньорство със Сдружение "Нова надежда - България". Планира се в него да вземат участие 25 протестантски пастори, работещи в ромските квартали на територията на област Бургас.

По време на обучението ще бъде дадена основна информация за трафика на хора и формите на престъплението, разпространени в ромска общност на територията на област Бургас - трафикът с цел сексуална експлоатация и трафикът на бременни жени с цел продажба на новородени. Ще бъде поставен акцент върху начините за превенция.

Всеки може да стане жертва на трафик на хора - млад или възрастен, мъж, жена или дете, защото съществуват различни начини един човек да бъде експлоатиран и третиран като роб.

Просещи деца; проституиращи жени; мъже и жени, които работят при нечовешки условия; бременни, продаващи децата си - не е зловещ филм, а реалност, с която полицаи и социални работници се сблъскват ежедневно.

Експлоатацията на хора носи огромни печалби срещу минимални инвестиции.

Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици.

Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа.

Различни са причините един човек да попадне в ситуация на трафик на хора:

 Бедност и желание да подобриш живота си.

 Търсене на силни усещания, желание за луксозен живот.

Потребността да обичаш.

Един от най-разпространените методи за въвличане по света и у нас е т.нар. метод Loverboy - когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална.  Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.

Официалната статистика показва, че за 2018 г., в Бургас, 51 жени са станали жертви на трафика на хора.

Реалния брой е многократно по-голям.

Престъплението трафик на хора трудно се доказва, тъй като жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините са страх, срам, заплахи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: