Организират информационна кампания срещу трафика на хора

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
17:23 / 30.07.2019
796
Местната комисия за борба с трафика на хора организира информационна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Проявата е посветена на Международния ден за борба с трафика на хора.

Реално в Бургас кампанията започна преди повече от два месеца, когато стартираха снимките на късометражен игрален филм, разказващ историята на момиче, въвлечено в сексуална експлоатация от момчето, в което е влюбена. Често срещан сюжет от реалния живот, повтарящ историите на хиляди момичета и млади жени, експлоатирани у нас и в страните от Западна Европа. Идеята за създаването на филма е продължение на работата на доброволческия екип към МКБТХ гр. Бургас от 2018 година, когато се засне и разпространи превенционен видеоклип по същата тема. Главната роля във филма се изпълнява от Мария - Магдалена, ученичка от СОУ «Св.св. Кирил и Методий», гр. Бургас. Филмът се създава по проект «Сексуалното робство», финансиран от Община Бургас чрез Сдружение «Равновесие».

Филмът ще се разпространява с информационна и превантивна цел.

В рамките на кампанията, през м. август, ще се проведе и обучение на ръководители на религиозни общности в ромските квартали на тема: "Трафикът на хора - предпоставки и механизми на престъплението в ромска общност".

Обучението се организира и провежда в партньорство със Сдружение "Нова надежда - България". Планира се в него да вземат участие 25 протестантски пастори, работещи в ромските квартали на територията на област Бургас.

По време на обучението ще бъде дадена основна информация за трафика на хора и формите на престъплението, разпространени в ромска общност на територията на област Бургас - трафикът с цел сексуална експлоатация и трафикът на бременни жени с цел продажба на новородени. Ще бъде поставен акцент върху начините за превенция.

Всеки може да стане жертва на трафик на хора - млад или възрастен, мъж, жена или дете, защото съществуват различни начини един човек да бъде експлоатиран и третиран като роб.

Просещи деца; проституиращи жени; мъже и жени, които работят при нечовешки условия; бременни, продаващи децата си - не е зловещ филм, а реалност, с която полицаи и социални работници се сблъскват ежедневно.

Експлоатацията на хора носи огромни печалби срещу минимални инвестиции.

Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици.

Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа.

Различни са причините един човек да попадне в ситуация на трафик на хора:

 Бедност и желание да подобриш живота си.

 Търсене на силни усещания, желание за луксозен живот.

Потребността да обичаш.

Един от най-разпространените методи за въвличане по света и у нас е т.нар. метод Loverboy - когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална.  Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.

Официалната статистика показва, че за 2018 г., в Бургас, 51 жени са станали жертви на трафика на хора.

Реалния брой е многократно по-голям.

Престъплението трафик на хора трудно се доказва, тъй като жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините са страх, срам, заплахи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).