Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Организират изложба по случай 90 г. от рождението на актьора Георги Попов
Автор: Екип Burgas24.bg 17:15 / 19.03.2014Коментари (0)2976
© Burgas24.bg
В навечерието на Международния ден на театъра Регионална библиотека "П. Яворов" представя изложбата "Ето ме целият - просто артист", която е посветена на 90-годишнината на актьора Георги Попов. Тя ще се открие на 20 март от 16 ч. в залата на библотеката.

Обичаният артист е роден на 22 март 1924 г. в село Веселие, но по-късно семейството му се преселва в Бургас, където той завършва прогимназия, а след това и класическа гимназия. Тук в Бургас, където има множество театрални самодейни състави и талантливи професионалните актьори, Георги Попов завинаги "прихваща" театралната магия. С признателност по-късно ще си спомня за учителя си по литература Табаков, чийто часове завършват с рецитации на "Хамлет", "Тартюф", "Фауст", за учителя по френски Тузчиев, който ръководи театралния състав на класическата гимназия, за общия дух и съучениците-съмишленици Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Милка Янакиева, Любомир Бодуров, Георги Раданов.

В театралната школа има шанса да бъде обучаван от най-големите майстори Боян Дановски, Николай Масалитнов, Стефан Сърчаджиев, Кръстьо Мирски.

Георги Попов е артист по дух и призвание, еднакво убедителен и в гротеската, и в трагедията. Актьорът има над 120 роли в театъра и над 20 - в киното. Върхови постижения на българската комедия за онова време са Манчо от "Вражалец", Остап Бендер от "12-те стола", Тартюф. И още знакови роли - Меркуцио от "Ромео и Жулиета", Искиердо от "Монсерат", Мендере от "Призраци", Фирс от "Вишнева градина", Охлю-Бохлю от "Мата Хари" и последната - в "Майстор Солнес" от Ибсен. Георги Попов е дна от големите филмови звезди на родното кино. Още се помнят ролите му в "Ребро Адамово", "Хитър Петър", "Невероятна история", майор Вайс от поредицата "На всеки километър". Немалка част от творческото му битие преминава в Народния театър, после в театър "Сълза и смях". Изненадващо за всички в разцвета на творческите си сили, огорчен и разочарован, през 1972г. загърбва столицата и се оттегля в Бургас и Черноморец. Както сам споделя, най-престижните си роли изиграва в Бургаския театър и най-пълно изявява многопластовия си талант.

Георги Попов е носител на най-високите театрални отличия, но към титлите и званията се е отнасял с присъщото си тънко чувство за хумор. Не е членувал в политическа партия. Бил е духовен човек, с остро чувство за достойнство и невероятно забавен. Богата артистична личност.

В изложбата са използвани материали от личните архиви на актьора и неговата съпруга - балерината Люба Колчакова, дарени на библиотеката със съдействието на Милка Колчакова и Румяна Емануилиду. Представени са много снимки от култовите му роли - предимно от бургаския му период, публикации, отразяващи творческия му път, награди, ордени, програми на бургаски театрални спектакли, както и два маслени портрета - от известната художничка Елза Гоева и от режисьора - художник Неделчо Нанев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: