Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Още 250 крайно нуждаещи се ще получат храна по програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“
Автор: Иван Сотиров 15:29 / 14.04.2020Коментари (0)952
©
Община Бургас ще предоставя хранителна помощ на още 250 крайно нуждаещи се лица по новата целева програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 г.".

Целта на програмата е да намали броя на живеещите в бедност хора чрез приготвяне и доставка на топъл обяд до дома. Тя е в подкрепа на най-уязвимите граждани, които поради бедност, продължителна социална изолация и условията на извънредна ситуация, заради ограничаване разпространението на COVID-19, са в затруднение да осигурят прехраната си.

От 21 април хранителна помощ по тази социална програма ще получават хора, попадащи в следните три категории:

    Лица с ниски доходи, които са под линията на бедност за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина;

    Уязвими лица и възрастни над 65 години, които са без доходи или с доход под линията на бедност за страната, живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната;

    Лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Желаещите да бъдат включени в програмата, не е нужно да подават заявление. Достатъчно е да заявят това на следните телефони: 056 590 120 и 056 907 413. Подборът на потребителите ще бъде извършен от специално назначена от кмета на Бургас експертна комисия и според посочените изисквания за допустимост. Експертите от общински отдел "Здравеопазване, социални дейности и младежки политики" ще извършат проверка с цел да не се допуска потребители да получават еднаква подкрепа по едно и също време от различни източници.

 

При по-голям брой записани лица, с приоритет ще бъдат тези, които са поставени под задължителна карантина, а всички останали ще бъдат включени по реда на тяхното регистриране. Ще бъде изготвен списък с одобрените лица и при евентуално отпадане на някой от вече одобрените потребители, неговото място ще бъде заето от следващия в списъка. Данните за лицата, поставени под задължителна карантина и нейният период, ще бъдат предоставяни от Регионална здравна инспекция - Бургас.

 

Програмата предвижда в някои случаи и оказване на съпътстваща подкрепа, изразяваща се в снабдяване на потребителите с необходими лекарства и продукти от първа необходимост, закупени с техни лични средства или със средства от друг произход, различен от програмата. В тези случаи ще се изготвят документи като: списък на необходимите продукти или лекарства, приемо-предавателен протокол или други форми, които да удостоверяват извършването на дейността и същевременно да съответстват на противоепидемичните правила.

Приготвянето на топъл обяд ще се извършва от общинско дружество "Бургаски пазари", след което ще се пакетира в съдове за еднократна употреба и ще се превозва в специализирани превозни средства директно до домовете на нуждаещите се.

Програмата "Топъл обяд" е част от цялостната социална политика, която Община Бургас прилага в подкрепа на хората, живеещи в лишение и в риск от социална изолация, и допълнение към мерките й, насочени към най-уязвимите, които не могат да си осигурят храна, поради обявената извънредна ситуация, свързана с ограничаване разпространението на заболяването COVID-19.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: