Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Още четирима почетни граждани ще има Бургас, вижте биографиите им!
Автор: Екип Burgas24.bg 09:45 / 25.10.2016Коментари (1)2871
© Burgas24.bg
Четирима културни дейци ще бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин на Община Бургас" на Никулден. Това са Борис Бухчев, Георги Ингилизов, Руси Куртлаков и Жива Кюлджиева, решиха общинските съветници, предаде репортер на Burgas24.bg.

Единствен по предложенията се изказа председателят на Дружеството на бургаските художници. Той отново постави въпроса за даване на званието на килограм, но посочи, че номинираните днес личности са от висока класа. Той припомни приносите на Куртлаков за града, сред които кръстът на Шилото, параклисът в Морската градина, помощта за графичната база, паметникът на Апостол Карамитев и редица други.

Вижте част от биографиите им:

Борис Бухчев е писател, литературовед и учител. Той е роден в Карнобат на 16.10.1935 г. Бухчев има забележителна 40-годишна кариера като преподавател по литература в няколко бургаски училища, където със своето вдъхновение и отдаденост възпитава стотици бургаски ученици в любов към българския език. Борис Бухчев е активен член на Бургаската писателска общност. Твори в областта на лириката, сатирата, детската литература и литературната история. Превежда поезия от руски език. Публикува и под псевдонимите Борбух и Херцог де Бург.

Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. Работи като моторист на океански траулери, и две години - като библиотекар. От 1982 година е литературен сътрудник, редактор, завеждащ отдел и отговорен секретар, а от 1992 до 2011 година - главен редактор на областния всекидневник "Черноморски фар". От 1990 до 1994 година е едновременно и главен редактор на хумористично списание за деца "Веселушко". От 2011 година е редактор в списанието за литература, изкуство и култура "Море".

Разкази и новели на Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната и са излъчвани от БНР, Радио - Варна, Радио - Стара Загора, Радио - Шумен. Негови разкази са превеждани на руски език във в. "Литературная Кубань" (1986); на полски език във вестниците "Куриер Шчечински" и "Глос Шчечински" (1987); на френски език в списание "Ревю периодик" (2000); на турски език в списание "Kardes Kalemler" (2010), и в Антология на българския разказ "Sicak Taslar" (2012). 

Руси Куртлаков е роден на 18.06.1946 г. в с. Межда, Ямболско. Неговата голяма любов е изобразителното изкуство. Галерия "Бургас", на която Куртлаков е собственик, e открита на 1998 г. и там се представят именити художници. Руси Куртлаков е член на Съюза на българските художници и е сред най-изтъкнатите членове на "Дружество на художниците - Бургас", което е една от най-големите извън столични арт - организации в България. От 1978 г. участва във всички изложби на Дружеството, а като автор има 10 самостоятелни изложби. Участва също така в десетки национални експозиции и на СБХ и в множество престижни международни прояви.

Жива Кюлджиева е родена през 1932 г. в Бургас. Тя произхожда от известен род със заслуги към България. Прадядото на нейния баща и бащата на поета революционер Христо Ботев са братя. Жива Кюлджиева расте в среда, в която музиката и литературата са част от ежедневието, затова не е удивително, че тя от малка пише стихове. Завършва Бургаската девическа гимназия с пълно отличие, след което учи в София за рентгенов лаборант. След като се омъжва за професионалния музикант Никола Кюлджиев, започва да пише текстове за песни.

Жива Кюлджиева се отличава с това, че обикновено пише текстовете си по вече създадена музика, което е най-добрата форма за съчетаване на музиката с текста и по тази причина, както и поради дълбокото разбиране на музиката тя е един от най-предпочитаните автори на текстове. Натрупва сравнително бързо достатъчен обем творчество от поезия за песни, издадени в стихосбирка "Жива - стихове и песни". През творческия си път е написала текстове за редица именити български изпълнители: Мустафа Чаушев, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Емил Димитров, Мими Иванова и Развигор Попов, Мая Нешкова и много други.
Жива Кюлджиева многократно е носител на първи награди за текстовете си за песни от конкурсите: "Море и спомени" във Варна, "Златен кестен" в Петрич - два пъти на първо място и "Бургас и морето" - първа награда за текст на песента "Не вярвам" в изпълнение на голямата актриса Искра Радева по музика на Хайгашот Агасян. Напълно заслужено през 2007 г. Жива Кюлджиева е удостоена със "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика и за 50 години творческа дейност. Жива Кюлджиева е член на "Дамски литературен салон" Евгения Марс от 20 години. В издаването на всеки две години от салона "Алманах" тя винаги има от 10 до 20 нови стиха и песни.

Жива Кюлджиева е със значителен принос към съвременната българска музика и нейното разпространение в Европа и света чрез многохилядните тиражи на грамофонни плочи, дискове и гастроли на звездите на българската поп музика в последните 50 години, което е принос и към бюджета на България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.10.2016 г.
0
 
 
този МРЪСЕН КУРТЛАК е най мазния,гаден,лъжлив,крадлив и е абсолютен измамник.РЕМОНТСТРОЙ и КАПРИ 10 ,който работят на територията на ЛУКОЙЛ са негови и там работиш без почивка по 12 часа всеки божи денплаща на всички политици в и инспекцията потруда.Който не отиде на работа събота и неделя се уволнява или глобява.Как е възможно да е почетен гражданин на града ПОЗОР ЛАЙНАРЯ КОЙТО НАЙ -МНОГО ПЛЮЕ ГЕРБ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: